Partidele politice și inițiativa lui Dodon privind sistemul electoral mixt

După ce marți, 18 aprilie, președintele Igor Dodon a anunțat că propune sistemul electoral mixt, mai multe partide au venit cu o reacție. În mare parte, acestea declară că sistemul mixt este de fapt ținta Partidului Democrat și propunerea președintelui ar veni ca urmare a unei înțelegeri dintre Igor Dodon și liderul PDM, Vlad Plahotniuc, care a propus sistemul majoritar, iar în calitate de „alternativă” urmează să fie acceptat cel mixt.

Într-un comunicat de presă, Partidul Comuniștilor menționează că opinia publică, experții, politologi, dar și clasa politică au fost pregătiți demult de o astfel de întorsătură. Între Dodon și Plahotniuc din start a existat o înțelegere, rezultatul căreia trebuie să devină sistemul electoral mixt. Comuniștii afirmă că nici de data aceasta nu se vor supune regulilor de joc impuse de „tandemul aliaților PDM – PSRM”. PCRM consideră necesară „continuarea creării unui front antioligarhic, care s-a conturat ca urmare a semnării declarației comune contra oricărei reforme electorale”.

Liderul Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, menționează că „ținta maximă a oligarhului este sistemul mixt, colacul de salvare de la pușcărie, convenit deja și cu Dodon”. Potrivit lui Năstase, Igor Dodon știe bine ce i se va întâmpla când PPPDA va accede la putere – „împreună cu Plahotniuc își vor analiza isprăvile la pușcărie”. „De aici și agenda lor comună, diferită de cea a cetățeanului și a țării. De aici și dezlegarea de a-i pronunța numele, dată de Plahotniuc lui Dodon”, mai menționează Năstase.

Liderul Partidului Politic Partidul Nostru, Renato Usatîi, a declarat că Igor Dodon încearcă să prezinte propunerea sistemului electoral mixt ca și cum i-ar aparține, dar după cum s-a discutat și a anterior, sistemul mixt este scopul și ceea ce vrea să obțină Vlad Plahotniuc. Potrivit lui Usatîi, „astăzi Igor Dodon, în calitate de avocat al lui Plahotniuc, a propus sistemul electoral mixt, comițând astfel cea mai mare greșeală din cariera sa politică”. Liderul PPPN a solicitat convocarea de urgență, după sărbători, a Consiliului Național al formațiunii și începerea consultărilor cu toate partidele „cu adevărat de opoziție” pentru a decide acțiunile de mai departe.

Președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a scris pe Facebook că schimbarea sistemului electoral este preocuparea principală a lui Plahotniuc și Dodon. „Acești politicieni nu sunt preocupați de nivelul înalt al corupției, de standardele joase de viață ale oamenilor, de faptul că mulți cetățeni sunt nevoiți să plece din țară din cauza sărăciei. Acești politicieni au o agendă comună – să se mențină la putere cu orice preț pentru a continua să fure bani publici, ocolind justiția”, menționează Maia Sandu. Potrivit ei, schimbarea regulilor de joc nu-i avantajează pe cetățeni, în situația în care instituțiile statului nu asigură respectarea acestor reguli. În aceste condiții, în opinia sa, schimbarea sistemului electoral înseamnă un risc mai mare de fraudare a alegerilor.

Președintele Igor Dodon a anunțat marți, 18 aprilie, că propune sistemul electoral mixt, cu alegerea deputaților după formula 50:50 pe liste de partid și în circumscripții. Într-o conferință de presă, șeful statului a declarat că nu va permite ca proiectul sistemului electoral majoritar, propus de Partidul Democrat, în frunte cu Vlad Plahotniuc, să fie implementat în Moldova. În calitate de reacție, PDM a declarat că „ceea ce fac socialiștii acum este un truc politic, o încercare de a împiedica votarea sistemului uninominal și de a muta atenția societății spre altceva, pentru a crea confuzie”.

IPN

Foto: dw.de

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*