Patru persoane din conducerea unei companii din Chișinău, reţinute pentru „spălare de bani”

Directorul, administratorul, şeful secţiei IT şi contabilul unei companii din Chișinău, specializate în importuri de mărfuri din China şi Turcia, au fost reţinuţi de CNA şi procurorii anticorupţie într-un dosar de spălare de bani.

Cele patru persoane se află în custodia CNA pentru 72 de ore.

Potrivit CNA, conducerea companiei este bănuită de legalizarea unor venituri ilicite de zeci de milioane de lei prin intermediul offshore-urilor.

S-a constatat că reprezentanţii agentului economic, încercând să se eschiveze de la plata impozitelor şi taxelor vamale, prin utilizarea companiilor offshore controlate de ultimii şi coruperea funcţionarilor vamali, ar fi denaturat valoarea mărfurilor importate,  schimbând invoice-urile, eliberate de producător, până la intrarea în posturile vamale din Moldova, în aşa mod prejudiciind bugetul de stat în proporţii deosebit de mari.

Acumulând mijloace băneşti din vânzarea mărfurilor importate fără acte sau cu indicarea preţului denaturat în facturi comerciale, factorii de decizie ai companiei ar fi convertit venitul necontabilizat în valută, urmărind scopul legalizării banilor. După convertire, mijloacele financiare de provenienţă ilegală erau introduse în circuitul legal prin intermediul unor companii offshore, care efectuau plata reală în adresa comercianţilor externi.

Ofiţerii CNA şi procurorii au efectuat mai multe percheziţii la sediul companiei, la domiciliile şi în automobilele bănuiţilor. În urma acestor acţiuni, au fost ridicate un şir de acte şi înscrisuri, iar persoanele au fost escortate la CNA pentru audieri.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, bănuiţii riscă până la 15 ani de închisoare.

Foto: cna.md

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*