Pensii turcești pentru moldoveni

Moldovenii care muncesc legal în Turcia vor putea beneficia de pensii, potrivit Acordului în domeniul securității sociale dintre Republica Moldova şi Republica Turcia, care a fost ratificat zilele trecute de Parlament.

Acordul a fost semnat la Chişinău la 5 mai a.c. Scopul acestuia este asigurarea unui cadru de garanţii sociale pentru lucrătorii migranţi din R. Moldova care domiciliază şi/sau desfăşoară o activitate de muncă pe teritoriul unuia sau al ambelor state contractante.

Astfel, moldovenii care au desfăşurat o activitate temporară de muncă în Turcia vor putea beneficia de pensie pentru limita de vârstă din acest stat și de alte prestaţii sociale: indemnizaţii de maternitate, ajutoare de şomaj, indemnizaţii pentru incapacitate temporară de muncă, pensii și indemnizații de dizabilitate, ajutoare de deces, pensii de urmaş.

La stabilirea şi calcularea pensiei, fiecare țară va aplica legislaţia naţională în domeniu și va achita pensia doar pentru perioadele de asigurare realizate pe teritoriul propriu, prin aplicarea principiului proporţionalităţii.

R. Moldova a semnat acorduri de securitate socială cu 13 state membre ale Uniunii Europene, 11 dintre care sunt aplicate cu succes.

Moldpres

Foto: mec.gov.md

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*