Percepția cetățenilor: UE, principalul partener al R. Moldova

Cetățenii percep Uniunea Europeană în calitate de principal partener de dezvoltare al Republicii Moldova, iar pe cancelarul german, Angela Merkel, drept cea mai influentă persoană din spațiul european.

Corupția, salariile, pensiile și locurile de muncă sunt principalele probleme care îngrijorează populația. Concluziile se regăsesc în cercetarea People Watch, efectuată de „CBS-AXA”, la comanda Institutului IDIS „Viitorul”.

52% dintre respondenții sondajului au declarat că UE ajută cel mai mult Republica Moldova, aceasta fiind urmată de România – 23%, Rusia – 17% și SUA – 12,1%. Aproape două treimi dintre intervievați au spus că resursele financiare ar trebui să fie îndreptate pentru dezvoltarea economiei astfel încât acestea să creeze cel mai mult folos pentru cetățeni și țară.

Totodată, doar 17% dintre cetățeni au afirmat că în localitatea lor s-au implementat proiecte de construcție și reparație a drumurilor și podurilor și aproape o treime au spus că finanțator este Uniunea Europeană.

Datele sondajului arată o tendință îngrijorătoare a situației din Republica Moldova în condițiile în care 75% respondenți consideră că Republica Moldova merge într-o direcție greșită față de 14% care cred că țara merge într-o direcție corectă. Circa 62% dintre participanții la sondaj – sunt prea nemulțumiți ori deloc mulțumiți de felul în care trăiesc, în timp ce 14,3% sunt mulțumiți. Datele sondajului mai arată că sărăcia a crescut în ultimii ani, astfel încât cca 73,6% din cei chestionați sunt în pragul disperării, urmare a mijloacelor precare de existență, iar 8,2% care se găsesc bine plasați în vârful piramidei bunăstării.

Sondajul mai relevă că 54,5% din respondenți nu au încredere nici într-un politician cunoscut din Republica Moldova, de două ori mai mare față de ratingul celui mai popular politician. Dintre politicienii actuali, Igor Dodon se menține cu o cotă de încredere de 22%, urmat de Maia Sandu cu 6,2%. Votul uninominal, promovat cu foarte multă insistență în 2017 este agreat numai de un sfert dintre participanții la sondaj. Votarea pe liste de partid este agreată de 33,8% dintre moldoveni.

Cercetarea „People Watch” lansată joi, 4 mai, de IDIS „Viitorul ”, a fost efectuată pe un eșantion de 1 091 de persoane în perioada 7-25 aprilie curent. Marja de eroare este de plus-minus 2,8%.

IPN

Foto: fb.com

1 Comment

  1. Pai nu are cum altfel. Rusia chiar si atunci cand eram in relatii bune, ne santaja impunand embargouri. Eu nu prea stiu de ce logica se conduca martorii lui Dodon cand sustin un model estic de dezvoltare 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*