Peter Michalko: Pentru UE este important ca alegerile să aibă loc în mod democratic

Pentru Uniunea Europeană este important ca în Republica Moldova alegerile parlamentare din acest an să aibă loc în mod democratic, fără să existe suspiciuni că standardele democratice au fost în risc. Declarația a fost făcută de șeful Delegației UE în Republica Moldova, Peter Michalko, în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldva 1, transmite IPN.

Pentru UE este important ca să existe siguranța că a fost respectat caracterul liber al alegerilor. „În acest context, recomandările Comisie de la Veneția, majoritatea lor, nu au fost respectate, nu au fost luate în vedere la adoptarea sistemului mixt de vot. Ele sunt și puncte de referință pentru evaluarea procesului electoral”, a afirmat Peter Michalko.

Potrivit lui, atenția partenerilor internaționali va fi și mai accentuată pentru a vedea dacă standardele democratice au fost respectate în cadrul alegerilor. „Și aceasta nu ține doar de ziua alegerilor, dar ține și de tot procesul electoral”, a spus oficialul.

Referitor la reforme, șeful Delegației UE a menționat că în domeniul economic se vede îmbunătățirea condițiilor pentru afaceri, mai ales în ceea ce privește debirocratizarea, îmbunătățirea sistemului de control. „Se vede că vin investițiile, dar încă trebuie mult de făcut ca să existe mai multă siguranță pentru investitori, ca să vină mai mulți investitori, să se creeze mai multe locuri de muncă și să existe salarii mai mari”, a spus Peter Michalko.

Referindu-se la domeniul justiției, oficialul european a menționat că acesta este unul de bază atât pentru economia țării, cât și pentru societate în ansamblu.

Foto: gov.md

3 Comments

  1. Experții Comisiei de la Veneția aflați în Moldova acum 2-3 săptămîni, au declarat că noua lege electorală din Moldova e o copie a legii din Germania și întrunește toate criteriile pentru a fi organizate în Moldova alegeri libere, corecte și democratice!

  2. Dar și mai important decît pentru UE, este pentru cetățenii Moldovei, ca acest alegeri să fie corecte și democratice.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*