Plahotniuc a mers în SUA după o umbrelă specială

Observ o creștere a numărului de contacte ale ambasadorului american cu autoritățile moldovene. James Pettit s-a întâlnit cu președintele Dodon, cu premierul moldovean Pavel Filip, a participat la o emisiunie a televiziunii publice.

Intensitatea apariției diplomatului american în spațiul public moldovean coincide cu vizita pe care o întreprinde liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc în Statele Unite. Coordonatorul coaliției de guvernare are programate întâlniri cu lideri politici, membri ai societății civile și reprezentanți ai mediului universitar. De aici.

După întâlnirea cu șeful statului moldovean Ambasada SUA în Republica Moldova a emis un comunicat în care se afirmă că în cadrul întâlnirii s-au discutat aspecte ale situației politice curentă precum și o serie de aspecte bilaterale, inclusiv cooperarea în domeniul securității între SUA și Republica Moldova. Ambasadorul Pettit a reamintit președintelui moldovean despre importanța Republicii Moldova ca partener responsabil în domeniul securității în regiune și l-a încurajat să ia în considerare cooperarea în continuare pentru modernizarea Armatei Republicii Moldova prin instruire și modernizarea echipamentului. De aici.

Securitatea regională este cheia prin care trebuie privită vizita lui Vlad Plahotniuc în Statele Unite. Înțeleg că, aflată în euforia succesului obținut de coechipierul ei politic, Maia Sandu, crede că senatorii americani, cu care liderul Partidului Democrat s-a întâlnit, nu ar cunoaște dedesubturile politice din Sud-Estul Europei. Fals. Discursul narativ al Maiei Sandu este lipsit de coerență și plutește în deriva amară a invidiei politice – în ultima vizită, liderul PAS a fost primită doar de o fostă congres-women.

Vizita lui Vlad Plahotniuc în Statele Unite are rolul de a contribui la o mai bună înțelegere a viziunii americane despre evoluția Parteneriatului Estic și modul de reglementare al conflictului din estul Ucrainei. Tot mai mulți experți afirmă că formula agreată de Chișinău și Tiraspol (citește Federația Rusă ) pentru reglementarea conflictului de pe Nistru va fi aplicat și în Ucraina. Observ, în ultimele evoluții ale negocierilor în formatul 5+2, o tacită susținere a viziunii germane de către partea americană. Semnarea agrementelor din „pachetul Berlin plus” a fost lăudată de amabsadorul Pettit. De aici.

Realegerea lui Putin în funcția președinte înseamnă o continuitate a politicilor externe agresive ale Moscovei prin care Rusia își dorește un alt aranjament de securitate pe continentul european și erodarea puterii Statelor Unite.

Voi aminti că, relativ recent, Republica Moldova a fost gazda unei conferinţe interparlamentare cu genericul „Georgia, Moldova și Ucraina: Parteneriatul Estic și provocările de securitate curente”. În cadrul summituluişefii legislativelor din cele trei ţări au semnat o declarație prin care se angajează să promoveze o poziție comună în domeniul apărării și securității. De aici.

Ce înseamnă această inițiativă? Primo, că autoritățile din cele trei state iau în serios  probabilitatea existenței unei amenințări de securitate din partea Federației Ruse cu un scenariu negativ la adresa celor trei state. Secundo, țările din Parteneriatul Estic sunt conștiente de necesitatea unui cordon ombilical energetic cu Uniunea Europeană și Statele Unite.

Experții americani cunosc faptul că bătălia pentru dezmembrarea Ucrainei se dă pe față. În vizita făcută peste ocean, liderul Partidului Democrat le-a explicat că bătălia pentru Moldova este una de culise și se desfășoară prin intermediul modului de rezolvare al conflictului transnistrean dar și al procesului electoral.

În acest context, amintesc că liderul PAS, Maia Sandu a recunoscut faptul că scenariul prin care socialiștii moldoveni ar fi câștigat Primăria Chișinău ar fi fost catastrofal pentru partidele pro-europene. De aici.

Coincidență sau nu, explicațiile pe care le oferă Vlad Plahotniuc politicienilor americani sunt în concordanță cu cele ale ambasadorului James Pettit care a opinat că, după alegerile parlamentare, va fi inevitabil să se formeze o coaliție pro-europeană, care să cuprindă mai multe partide. De aici.

Poziționarea geografică a statului moldovean, face ca Moldova să fie cheia de boltă pentru cucerirea cordonului de securitate de la Baltică la Marea Neagră. Acesta este motivul pentru care vizita lui Plahotniuc în Statele Unite vine să explice oficialilor americani că, Moscova va încerca să influențeze rezultatul alegerilor parlamentare din Republica Moldova, nu de dragul Partidului Socialiștilor ori al președintelui Dodon. O va face pentru a menține Ucraina în sfera ei de influență. O majoritate parlamentară a socialiștilor îi va permite președintelui Dodon să își sporească pârghiile de putere și să transforme statul moldovean într-o federație în care trupele ruse ar putea avea o bază militară permanentă în Tiraspol.

Pot Statele Unite să își impună propria viziune de politică  externă tărilor din Parteneriatul Estic? Pentru asta ar trebui ca, Washingtonul să consolideze economic și militar axa Varșovia – București și proiectul ”Intermarium .

Despre asta vorbește Vlad Plahotniuc în întâlnirile lui de peste Ocean.

Conform viziunii ambasadorului american în Republica Moldova, Maia Sandu ar trebui să fie în aceiași alianță pro-europeană cu Vlad Plahotniuc.

Victor Nichituș

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*