Plahotniuc în POLITICO: Noi suntem dornici și pregătiți să aderăm la UE

Prim-vicepreședintele PDM, Vlad Plahotniuc, care este și coordonatorul executiv al Consiliului Coaliției de Guvernare, scrie într-un articol pentru publicația POLITICO că R. Moldova este dornică și pregătită să adere la UE, și să adopte reforme radicale pentru a-și asigura stabilitatea durabilă și prosperitatea.

„Eradicarea corupției, eliberarea sistemului economic și consolidarea statului de drept – aceste reforme sunt o necesitate, nu un lux”, punctează Plahotniuc, care evidențiază că „Europa este casa noastră, atât din punct de vedere cultural, cât și geografic”.

Vlad Plahotniuc se arată sigur că idealul de deveni parte a UE nu este unul de neatins pentru R. Moldova.

„Pentru unii, integrarea europeana este un ideal de neatins – însă nu pentru noi”, scrie fruntașul democrat.

„R. Moldova simte și conștientizează necesitatea de a adera la comunitatea europeană care este un liberă, prosperă și pașnică. Iar Occidentul are o miză în succesul nostru”, se menționează în articolul lui Vlad Plahotniuc.

Acesta scrie că, prin obținerea unei soluții în privința regiunii transnistrene, R. Moldova va furniza un model de soluționare pentru alte „conflicte înghețate” din Europa de Est, Balcani și Asia Centrală.

Vlad Plahotniuc se referă și alegerile prezidențiale, menționând că multe din progresele țării ar putea fi puse în pericol la 30 octombrie, când moldovenii își vor alege următorul președinte.

„Noi avem de ales: să continuăm să mergem pe calea progresului sau să ne alăturăm radicalilor pro-ruși care pun la îndoială beneficiile pieței libere”, a scris Plahotniuc.

Fruntașul democrat scrie că „Guvernul de la Chișinău, condus de PDM, care este vârful de lance al coaliției de guvernare”, este hotărât să rezolve situația cu miliardul de dolari, deturnat din trei bănci.

„Noi am incriminat utilizarea abuzivă a fondurilor internaționale și a celor din UE, am înăsprit pedepsele pentru corupție și am obligat funcționarii publici să-și dezvăluie sursele de venit și averile lor”, menționează Plahotniuc.

„Din progresele pe care le facem în calea spre aderare la UE, R. Moldova vrea să se alinieze cu țările din Occident. Însă aliații noștri europeni trebuie să înțeleagă că noi putem fi proeuropeni fără a fi anti-Rusia” notează Vlad Plahotniuc. Democratul atrage atenția că, în ciuda tensiunilor, Rusia rămâne a fi al doilea cel mai mare partener comercial al R. Moldova, după UE.

Foto: evz.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*