Popularitatea ideii integrării eurasiatice scade în Moldova

Numărul susţinătorilor integrării Moldovei în Uniunea Economică Eurasiatică (UEEA) a scăzut după ce șef al statului a devenit Igor Dodon.

Cel puțin asta arată rezultatele unui sondaj de opinie realizat la comanda Centrului de Cercetări Integrate al Băncii Eurasiatice de Dezvoltare.

„În Moldova, unde ia amploare conflictul dintre președintele proeurasian Igor Dodon și Parlamentul și Guvernul proeuropean, nivelul de susținere a UEEA în raport cu 2015-2016 a scăzut de la 53% la 48%”, se menționează în studiul citat de Infotag.

Experții constată că acesta este cel mai mic indicator de când se realizează sondajele.

Autorii subliniază că, în cei trei ani de la crearea Uniunii Eurasiatice, a scăzut susţinerea publică a acesteia. Acest lucru este cel mai vizibil în Rusia, unde aprobarea participării la UEEA a scăzut din 2015 până în 2017 de la 78% la 68%, iar în Armenia – de la 56% la 50%.

„În Moldova, atractivitatea Uniunii Europene pentru prima dată a devenit mai mare decât cea a UEEA. Persoanele cu studii superioare din Moldova simpatizează mai mult UE, în timp ce persoanele cu studii medii speciale – UEEA”, constată autorii studiului.

Foto: radiochisinau.md

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*