Premieră în Moldova! Ședințele de judecată vor fi înregistrate video

Ministerul Justiției a anunțat că, începând din 17 aprilie a.c., este testat sistemul de înregistrare video a ședințelor de judecată.

Testarea va avea loc timp de 4 luni, pentru început, la Curtea de Apel Bălți și Judecătoria Soroca.

În prima etapă a perioadei de testare, ce va dura o lună, vor fi efectuate înregistrările video propriu-zise, cu acordul prealabil al participanților.

În cea de-a doua etapă, timp de trei luni, vor fi studiate și analizate rezultatele testării.

Din activitatea de testare a înregistrării video sunt excluse acțiunile procesuale, dosarele sau materialele care, potrivit legislației în vigoare, urmează a fi examinate în ședințe închise sau sunt dispuse spre examinare în ședință închisă la cererea părților. Nu vor fi înregistrate video și şedinţele de judecată care au loc în cadrul procedurilor fără participarea părților.

În perspectivă, înregistrările şedinţei de judecată vor putea fi solicitate şi de către instanţa de control judiciar care va avea posibilitatea de a aprecia asupra desfăşurării în condiţii legale a procesului şi de a verifica legalitatea măsurilor dispuse, asigurându-se, în acest mod, dreptul la un proces echitabil.

Echipamentele de înregistrare video au fost procurate și instalate în toate instanțele din R. Moldova cu suportul USAID în cadrul Programului pentru Justiție Transparentă.

Foto: justice.gov.md

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*