Pavel Filip: Subiectul retragerii trupelor ruse din RM va rămâne pe agenda ONU, până când ultimul soldat rus nu va ieși din Moldova

„Este un rezultat al nostru, al tuturor celor care ținem la independența și integritatea țării noastre. De asemenea, este pentru noi un semnal de încredere și solidaritate din partea comunității internaționale”. 

Declarația a fost făcută astăzi de prim-ministrul Pavel Filip, în cadrul unui briefing de presă susținut în legătură cu aprobarea de către Adunarea Generală ONU a rezoluției privind retragerea trupelor străine de pe teritoriul R. Moldova.

Proiectul de rezoluție privind „Retragerea completă și necondiționată a forțelor militare străine de pe teritoriul R. Moldova” a fost susținut de 64 de state. Premierul a mulțumit tuturor statelor-prietene care au sprijinit prin votul lor proiectul și, în mod special, țărilor care au fost coautori ai documentului – Canada, Estonia, Lituania, Letonia, România, Ucraina, Georgia, Polonia, Cehia și Marea Britanie.

În ceea ce privește țările care au votat împotrivă sau s-au abținut, prim-ministrul a specificat că este nevoie de mai multă comunicare, de un dialog consistent și pragmatic pe plan extern.

Pavel Filip și-a exprimat recunoștința față de efortul diplomatic al echipei Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Misiunii la New York, pentru promovarea acestui subiect important pentru țara noastră pe agenda ONU.

„Aprobarea acestei rezoluții nu înseamnă neapărat retragerea imediată a trupelor ruse. Pentru noi este important însă că acest subiect, care din 2003 a dispărut de pe agenda reuniunilor ministeriale ale OSCE, este din nou pe masa comunității internaționale. Și nu ne vom opri aici. Prin rezoluția aprobată ne asigurăm că acest subiect va rămâne constant pe agenda Adunării Generale ONU, până când ultimul soldat rus nu va părăsi teritoriul R. Moldova”, a accentuat șeful Executivului.

Potrivit documentului, autorităţile moldoveneşti insistă asupra retragerii necondiţionate şi complete a Grupului Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) în virtutea aflării ilegale a acestuia pe teritoriul R. Moldova. Documentul nu vizează contingentul militar rus al forţelor de menţinere a păcii de pe Nistru, dislocat în conformitate cu prevederile Acordului moldo-rus de încetare a focului din 1992. Or, uneori, GOTR este confundat în mod deliberat cu contingentul de pacificatori ruşi pentru a crea confuzii şi a induce în eroare opinia publică. Premierul a spus că și misiunea militară de pacificatori ar trebui să fie înlocuită cu o misiune internațională civilă, pentru că aceasta și-a epuizat mandatul.

Autoritățile de la Chișinău au formulat până în prezent multiple demersuri tranşante în cadrul ONU și OSCE, dar şi în dialogul politic cu Federaţia Rusă, privind activităţile militare ale GOTR. În special – desfășurarea în comun cu pretinsele structuri de forţă transnistrene a numeroaselor aplicații militare, care constituie o ameninţare directă la adresa securităţii R. Moldova şi, în contextul crizei din Ucraina, contribuie la sporirea tensiunilor din regiune. Ultimele mișcări ale blindatelor de la Tiraspol în zona de securitate au avut loc chiar astăzi, la ora 4 dimineața.

Deși şi-a asumat în repetate rânduri angajamentul de a-şi retrage trupele de pe teritoriul Republicii Moldova, până în anul 2003 Federaţia Rusă a retras doar o parte din armament, tehnica militară şi muniţii. Astfel, în regiunea transnistreană mai rămân circa 1500-1700 de militari ruși din GOTR şi peste 21 de mii de tone de muniţii stocate în depozitele din localitatea Cobasna.

Foto: gov.md

3 Comments

  1. Sa nu dus Plaha acest subiect in America, nu se mai ajungea la ONU si asa si traiam cu frica de tancurile rusesti.

  2. Da Dodon spune ca Guvernul a dat gres, si critica aceasta actiune de eliberare a statului de sub jugul rusilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*