Premierul Pavel Filip pledează pentru accelerarea construcţiei gazoductului Ungheni-Chişinău

Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, a pledat joi pentru accelerarea construcţiei gazoductului Ungheni-Chişinău, în cadrul întrevederii cu ministrul român al Economiei, Dănuţ Andruşcă, şi cu directorul general al Companiei Transgaz România, Ion Sterian, cu ocazia finalizării tranzacţiei de preluare a întreprinderii de stat Vestmoldtransgaz de către Eurotransgaz Moldova – subsidiara Companiei Transgaz România.

Cu ocazia vizitei înalţilor demnitari români la Chişinău a fost semnat certificatul de finalizare pentru tranzacţia de vânzare-cumpărare a Vestmoldtransgaz, având în vedere că toate condiţiile contractului au fost îndeplinite.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, citat de Agerpres, după semnare, în bugetul de stat al Republicii Moldova vor intra 180 milioane de lei, suma rezultată în urma tranzacţiei.

Premierul Pavel Filip a mulţumit echipelor de la Eurotransgaz şi Transgaz România pentru eforturile depuse şi a asigurat conducerea Transgaz de întregul sprijin al guvernului Republicii Moldova pentru lansarea cât mai rapidă a procedurilor de licitaţie, de achiziţie şi de construcţie a gazoductul Ungheni-Chişinău. Compania Transgaz urmează să investească în acest scop circa 93 milioane de euro.

„Construcţia acestui gazoduct va crea o alternativă reală de aprovizionare a pieţei interne cu gaze naturale şi va consolida securitatea energetică a tării, apropiindu-ne tot mai mult de sistemul european”, a subliniat şeful guvernului moldovean.

Contractul de privatizare a Vestmoldtransgaz de către compania românească Transgaz a fost semnat la 28 martie. Conducta Ungheni-Chişinău va avea o lungime de 120 de kilometri şi capacitatea de a transporta anual circa 1,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale din România în R. Moldova.

Foto: energetic.ro

2 Comments

  1. Sper ca acest gazoduct să fie totuși construit ăn cel mai apropia timp, cel puțin din motivul că datorită lui, vom putea căpăta o anuită independență energetică.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*