Președintele Comisiei de la Veneția: Votul mixt nu este cea mai bună variantă pentru Moldova

Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, consideră că, în contextul electoral al Republicii Moldova, schimbarea legii electorale nu este cea mai bună variantă. Și aceasta pentru că sistemul mixt ar putea crea legături periculoase între persoanele alese și mediul de afaceri.

„Am transmis două opinii Chișinăului: anul trecut și în martie anul acesta. Totul a început acum doi ani, când a fost prima tentativă de introducere a sistemului mixt. Am spus încă de atunci că, în opinia noastră, nu este o idee bună pentru Moldova. Și s-a renunțat atunci. Desigur, este dreptul suveran al oricărei țări să adopte ce sistem electoral dorește”, a declarat Gianni Buquicchio într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

Potrivit oficialului, schimbările au fost operate și nu se mai poate face nimic. „Trebuie să fim optimiști și să urmărim cum vor fi implementate în practică, dacă sunt sau nu aplicate cu bună credință”, spune președintele Comisiei de la Veneția.

Sursa mai menționează că România, Polonia, Ungaria sunt câteva dintre statele membre UE care au operat schimbări de legislație controversate punând sub semnul întrebării funcționarea democrației, în ciuda recomandărilor Comisiei de la Veneția. „Înainte de aderare, am lucrat foarte mult cu țări ca România pentru a implementa măsuri de întărire a independentei justiției. Acum, că sunt în UE, pare că nu le mai pasă atât de mult”, a notat Gianni Buquicchio. Totodată, există foarte puține țări care încă nu sunt membre UE, având doar aspirații sau ambiții de aderare, și care ignoră opiniile experților.

IPN

2 Comments

  1. sa stam 25 de ani inghetat tot nu este o varianta buna, cu deputati ca zotea sau ciobanu de la PLDM care doar incalzesc scaunul si fac declaratii populiste…

  2. Și ce propune-ți ca viitorul parlament iar din nou sa fie alese partidele si sa avem in parlament cine stie ce oameni pe lista de partid:? ca alde Radvan sau Hrenova?

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*