Vești bune: prețul la motorină a fost redus cu 0,25 lei

Două companii – „Lukoil” și „Petrom” – au redus de marți prețurile la motorină cu 25 de bani per litru, costul acesteia ajungând de la 13,32 de lei la 13,07 lei.

Este cea de-a treia reducere după discuțiile de la finele lunii ianuarie a premierului Pavel Filip cu reprezentanții companiilor petroliere și a cincea micșorare a prețurilor în acest an.

Companiile importatoare de carburanţi au micșorat la sfârșitul săptămânii trecute preţurile de comercializare cu amănuntul a benzinei și motorinei. După ieftinire, prețul mediu de comercializare cu amănuntul a benzinei cu cifra octanică A- 95 a scăzut de la 16,13 lei per litru până la 15,86 lei per litru. Prețul motorinei a scăzut de la 13,43 lei la 13,19 lei per litru și prețul mediu al gazului lichefiat – de la 8,99 lei la 8,84 lei per litru.

Aceasta este a patra ieftinire a benzinei și motorinei și a treia ieftinire a gazului lichefiat înregistrată în anul 2016. De la începutul anului prețurile de comercializare cu amănuntul a benzinei și motorinei s-au micșorat, la motorină – în medie cu 1,43 lei per litru, la benzină – cu circa 1,06 bani per litru și la gazul lichefiat – cu circa 0,50 bani per litru.

Calculele prezentate la ANRE de companiile petroliere arată că diminuarea preţurilor cu amănuntul la benzină și motorină este determinată de micșorarea preţurilor de import a acestora în urma scăderii cotațiilor petrolului la bursele internaționale.

În prezent, comercializarea cu amănuntul a benzinei și motorinei este se efectuează de 84 de agenţi economici – titulari de licență la 624 stații de alimentare, iar comercializarea gazului lichefiat – de către 69 agenți economici la 469 stații de alimentare.

Foto: moldpres.md

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*