Prioritățile Guvernului privind reglementarea conflictului transnistrean

Ultimele evoluții privind reglementarea conflictului transnistrean și subiectele actuale de pe agenda procesului de negocieri au fost discutate, recent, în cadrul ședinței Comisiei guvernamentale pentru reintegrarea ţării.

Prim-ministrul Pavel Filip a accentuat rolul Comisiei în dinamizarea procesului de reglementare, menționând că problematica transnistreană necesită consultări permanente pentru soluționarea chestiunilor de interes major în beneficiul locuitorilor din stânga Nistrului. În acest sens, au fost prezentate evoluțiile înregistrate și acţiunile care urmează să fie întreprinse pentru a avansa în procesul de reglementare a conflictului transnistrean.

Anul curent, eforturile autorităților vor fi orientate spre implementarea deciziilor protocolare semnate în 2017 de către reprezentanții politici de la Chișinău și Tiraspol. Între acestea, deschiderea podului Gura Bâcului-Bâcioc, soluționarea problemelor școlilor moldovenești cu predare în grafia latină, apostilarea actelor de studii emise în regiunea transnistreană, deblocarea accesului fermierilor la terenurile agricole și interacțiunea în domeniul telecomunicațiilor. Adițional, la inițiativa autorităților de la Chișinău, pe agenda negocierilor au mai fost propuse două subiecte – monitorizarea respectării drepturilor omului în regiunea transnistreană și a situației în Zona de Securitate.

Prioritățile Executivului vizează promovarea întâlnirilor de lucru în formatul „5+2”, menținerea dialogului deschis cu partenerii externi pe subiectul problematicii transnistrene, dar și eficientizarea activității grupurilor de lucru sectoriale. Premierul a evidențiat necesitatea dinamizării dialogului în cadrul platformelor de negocieri existente, menționând importanța sporirii capacității grupurilor sectoriale și organizării regulate a ședințelor de lucru.

Un alt subiect al discuțiilor a vizat coordonarea asistenţei externe care vine în susținerea populației din raioanele de est ale țării, fiind subliniată importanța consultării proiectelor de finanțare și cu autoritățile competente de la Chișinău. Cu suportul partenerilor străini, începând cu anul 2015, în regiunea transnistreană au fost realizate 36 de proiecte în valoare de peste 45 milioane de euro, cel mai mare donator fiind UE. Totodată, numeroase programe de dezvoltare în regiune sunt implementate de către Guvernul de la Chișinău, în aceste sens, pentru anul curent au fost alocate 15 mil. de lei.

Foto: novostipmr.com

3 Comments

  1. Nustiu ce vrea sa faca guvernul, dar stiu precis ca Plahotniuc incerca intr-o vreme sa obtina sprijinul americanilor pentru a ne ajuta ca sa scapam de tancurile rusesti aflate pe teritoriul Moldovei.

  2. Guvernul actual stabileste relatii bune pe extern si nu a fost scapat din vedere si solutionare problemei cu autoritatile de la Tiraspolul, cred ca o sa ajunga momentul cind populatie si autoritatile de peste stinga Nistrului o sa intaleag faptul, ca pentru dezvoltare si bunastare nu mai au nevoie de influenta Kremlin-lui si jugului Rusesc.

  3. La cum vedem că Moldova are susținerea din partea SUA, cel mai probabil ne așteptăm să vedem ca conflictul militar să fie rezolvat, iar rușii iși vor retrage armamentul la ei acasă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*