Prognoze pozitive ale FMI pentru economia R. Moldova

În anul 2018, economia Moldovei va crește cu 3,8%. Despre aceasta se menționează în raportul FMI privind rezultatele celei de-a treia evaluări a realizării Programului de colaborare cu Moldova.

Evaluarea precedentă, de la sfârșitul anului 2017, a fost mai pesimistă, oferind o prognoză a creșterii economice de 3%.

Experții FMI au calculat că, spre sfârșitul anului, PIB-ul Moldovei va ajunge la 163 mlrd. lei față de 160,1 mlrd. lei cât era preconizat, iar în dolari, PIB-ul va fi de $9,7 mlrd. ($9,1 mlrd.).

În opinia lor, creșterea veniturilor reale ale populației, majorarea remitențelor de peste hotare de la migranții muncitori și efectele în urma relaxării politicii monetare vor susține consumul privat, în timp ce investițiile private vor încetini până la alegeri. Exporturile vor rămâne sub presiune din cauza aprecierii cursului de schimb, scăderii exporturilor agricole și din cauza cererii interne stabile.

În ceea ce privește previziunile pe termen mediu, creșterea PIB-ului Moldovei este estimată la aproximativ 4%.

În ceea ce privește anul 2019, experții FMI se așteaptă ca creșterea economică a Republicii Moldova să fie de 3,8%, iar inflația de 5,1%.

Foto: bnm.md

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*