PROGNOZE. Zece riscuri pentru R. Moldova

Experții IDIS „Viitorul” au prezent 10 riscuri pentru R. Moldova în anul 2017 de ordin politic, economic și social.

În acest an pentru R. Moldova au fost identificate următoare riscuri și amenințări și anume: oportunism politic și schimbări bruște de agendă politică; reformatarea flancurilor politice; ajustări sistemice în interesul sistemului oligarhic; prognoze de creștere economică mediocră; criza sectorului financiar-bancar; mimarea reformelor economice; politizarea deciziilor economice; accentuarea sărăciei și declinului demografic; riscul unor proteste turbulente și destabilizarea R. Moldova de către Rusia prin puteri de hacker politic.

„Anul 2017 promite apariția unor conflicte Guvern-Președinție, Guvern-Opoziție, Președinte-Opoziție, deși atribuțiile noului șef de stat sunt mult mai limitate, ambițiile sale (gaulliste) au fost supralicitate electoral. Nu sunt clare „liniile roșii” de conduită între PDM-PSRM, dacă admitem că partidul dominant al coaliției aflate la guvernare l-a ajutat pe Dodon să devină Președintele R. Moldova”, a spus expertul Veaceslav Berbeca.

„Guvernul R. Moldova a atins obiectivul unei „stabilizări fără creștere economică”. Anticipăm un ritm de creștere economică cu indicatori limitați de constrângerile actualului sistem administrativ și politic. În aceste condiții de progres minimal, există riscul de neonorare a celorlalte condiții de acordare a asistenței financiare externe, formulate de FMI și UE, ceea ce ar putea conduce la pierderea asistenței financiare externe pentru a se asigura stabilitatea socio-economică și politică”, a adăugat expertul Ion Tăbârță.

În cadrul analizei a fost identificat și fenomenul „black swans” (fenomenul lebedei negre) care generează mai multe riscuri. Printre cele mai importante sunt: incidența fenomenului climateric extrem, regionalismul politizat, tranziția de putere în SUA și escaladarea războiului în Ucraina.

Studiul „Cele mai importante riscuri și amenințări pentru Republica Moldova în anul 2017” poate fi descărcată aici.

Foto: Alex Dimitrov

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*