Oficial polonez: Programul Parteneriatul Estic – un eșec

Programul Parteneriatul Estic – care include şase foste republici sovietice, printre care şi Republica Moldova – a suferit un eşec, apreciază ministrul polonez de Externe Witold Waszczykowski, iar Varşovia îl respinge ca „eronat”, a declarat ministrul pentru postul Radio Polonia.

„Ideea potrivit căreia o bună politică estică poate fi condusă via UE este un mit”, a declarat şeful diplomaţiei poloneze, citat de Mediafax.

În opinia sa, Parteneriatul Estic „creează doar iluzii” şi nu oferă o perspectivă de aderare la UE unor ţări din cadrul acestuia precum Ucraina, Belarus, Georgia, Azerbaidjan şi Republica Moldova.

„Adoptată de Guvernul (polonez) precedent, această politică s-a soldat cu un eşec, deoarece Euromaidanul a repus-o în discuţie”, a apreciat Witold Waszczykowski.

Programul Parteneriatul Estic a fost lansat de către UE în vederea promovării integrării politice şi economice a şase foste republici sovietice. Proiectul nu prevede, însă, aderarea la blocul european a acestor ţări.

În 2015, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina au semnat acorduri de asociere cu UE, ratificate între timp de către cele mai multe dintre statele membre ale Uniunii.

Foto: infoeuropa.md

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*