PSRM va ajunge la guvernare urmare a refuzului Blocului ACUM să participe la formarea unei coaliţii

ntv.md

Analistul politic Anatol Ţăranu este de părere că alegerile anticipate, la această etapă, constituie opţiunea cea mai puţin probabilă.

Anatol Ţăranu consideră că la Chişinău va exista o guvernare de stânga şi problema cea mai mare, potrivit lui, constă în cât de mult va ceda din cursul european Partidul Democrat în favoarea socialiştilor ca să obţină guvernarea. 

„Acesta e preţul pe care o să-l plătim noi toţi pentru refuzul blocului ACUM să participe la formarea guvernării”, a declarat Anatol Ţăranu la emisiunea „Replica” de la Prime, potrivit IPN. 

În opinia lui, dacă vor avea loc, totuşi, anticipate, cei mai dezinteresaţi sunt Blocul ACUM şi PSRM, iar cei mai liniştiţi din această perspectivă sunt democraţii lui Vlad Plahotniuc.

Amintim că după alegerile parlamentare din 24 februarie, din Republica Moldova, niciun partid nu a obţinut majoritate parlamentară (50+1), fiind nevoie de o coaliţie. PSRM – 35 de mandate, PDM – 30, Blocul ACUM – 26, Partidul Şor – 7, independenţi – 3. Dacă timp de trei luni nu se va forma o majoritate parlamentară, preşedintele ţării trebuie să semneze decretul de dizolvare a Parlamentului şi să anunţe alegeri parlamentare anticipate.

PDM a făcut o invitaţie la dialog către Blocul ACUM, aceştia însă au refuzat categoric orice discuţii cu Vlad Plahotniuc. Blocul ACUM a anunţat că ar dori să discute doar cu Socialiştii cu privire la un pachet de legi de deoligarhizare al statului. Cu alte cuvinte, Blocul ACUM admite o cooperare cu socialiştii în vederea eliminării din sistemul de stat a oamenilor afiliaţi lui Plahotniuc. Socialiştii încă nu au răspuns la propunerile ACUM, subliniind că mai întâi este nevoie de aşezat la masa de dialog şi de discuat. De partea cealaltă, socialiştii au avut deocamdată o întrevedere doar cu democraţii, despre care au spus că au fost constatate atât lucruri în comun, cât şi divergenţe politice, fără a se lua o decizia cu referire la formarea unei alianţe.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*