R. Moldova a semnat Acordul de Asociere cu UE

La 27 iunie, Republica Moldova, alături de Ucraina și Georgia, a semnat Acordul de Asociere la Uniunea Europeană. Din partea R. Moldova, Acordul de Asociere, inclusiv Tratatul Comercial, a fost semnat de premierul Iurie Leancă.

Din partea UE, Acordul a fost semnat de Herman Van Rompuy, președintele Consiliului European; Jose Manuel Barroso, președintele Comisiei Europene; Catherine Ashton, Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate. De asemenea, documentul a fost semnat de către reprezentanți ai celor 28 de state membre ale UE.

Acordul de Asociere urmează să fie ratificat de Parlamentul R. Moldova și. Se vor opune ratificării, după cum au declarat anterior, deputații comuniști și cei socialiști. În ajunul semnării Acordului, la Bruxelles a fost aprobată Agenda de Asociere dintre R. Moldova şi UE. Aceasta stabileşte un set de priorităţi convenite în comun pentru perioada 2014-2016, cu scopul de a pregăti implementarea Acordului de Asociere.

Acordul de Asociere reglementează relațiile politice și economice Moldovei cu UE. Prin semnarea acestui document, R. Moldova se angajează să se alinieze la standardele europene, să se antreneze într-o luptă mai eficientă cu corupția și să fortifice statul de drept.

Acordul de Asociere a fost negociat de autoritățile moldovene timp de trei ani. Implementarea Acordului de Asociere ar putea începe în luna octombrie a.c. | PUTEREA.info 

Foto: gov.md

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*