R. Moldova va negocia un proiect de Acord privind pensiile cu Italia

R. Moldova va începe negocierea unui proiect de Acord privind stabilirea și exportul prestațiilor de asigurări sociale cu Italia.

Comisia parlamentară pentru politică externă și integrare europeană a avizat un proiect în acest sens.

Proiectul prevede acordarea pensiilor pentru limită de vârstă, pensiilor de dizabilitate cauzată de afecţiuni generale, pensiilor şi indemnizaţiilor de dizabilitate în urma accidentelor de muncă sau cauzată de boli profesionale, pensiilor de urmaș pentru lucrătorii migranţi din R. Moldova.

Cetățenii R. Moldova care au muncit în Italia, la atingerea vârstei de pensionare, vor beneficia de pensie din acest stat. Pe perioada de activitate vor fi asigurați cu un venit sub formă de prestații sociale în cazul producerii unui accident de muncă sau survenirii unei boli profesionale,  iar  membrii familiei vor fi asigurați în caz de deces al întreținătorului.

Proiectul prevede că de pensii și alte prestații vor beneficia doar persoanele care au plătit contribuții de asigurări sociale de stat în țara în care sunt angajate.

Proiectul Acordului  urmează să treacă toate etapele și procedurile interne aferente semnării, ratificării și punerii în vigoare a unui tratat.

Foto: 9am.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*