RAPORT. Nivel scăzut de implementare a Acordului de Asociere RM-UE

Doar 19% dintre prevederile Acordului de Asociere dintre R. Moldova și UE au fost îndeplinite, iar până la finele acestui an, din cauza instabilităţii politice, restanţele ar putea fi şi mai accentuate.

Datele se conţin în cel de-al II-lea raport de evaluare a implementării Acordului de Asociere RM-UE, elaborat de Institutul pentru Politici şi Reforme Europene (IPRE), citat de IPN.

Victor Lutenco, director executiv IPRE, a subliniat că, pe parcursul acestui an, din cauza instabilităţii politice, restanţele Guvernului s-au mărit.

„La prima impresie, cifrele Guvernului privind implementarea Acordului de Asociere RM-UE arată bine. Totuşi, este trist că majoritatea acţiunilor planificate pentru 2015 au fost ratate. Este suficient să trecem de 31 decembrie a acestui an şi acest grafic de nerealizări se va înroşi. Unul din minusurile mari este lipsa planului de acţiuni pe diasporă şi migraţie. Acesta este foarte important, mai ales acum, când Europa se confruntă cu un val dur migraţional”, a menţionat Victor Lutenco.

„Din cele 494 de acţiuni planificate să fie realizate până la sfârşitul anului 2015, la data de 31 octombrie au fost realizate 92 de acţiuni, ceea ce reprezentă un total estimativ de realizări pentru anul 2015 de 19%. Restul acţiunilor fie nu au fost realizate, fie au fost realizate parţial şi respectiv sunt în proces de implementare”, a spus expertul asociat pentru politici de integrare europeană a IPRE, Iulian Rusu.

Raportul examinează situația din august-octombrie a.c.

Foto: ipn.md

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*