Reacția ministerului Apărării la inițiativa PD de a anula armata în termen

În contextul lansării iniţiativei de modernizare a Armatei Naţionale, care a fost anunțată de liderul PD, Vlad Plahotniuc, Ministerul Apărării a menționat într-un comunicat de presă că un Plan de acțiuni privind profesionalizarea Armatei Naţionale este aproape finalizat şi urmează a fi aprobat la nivel de Guvern.

Planul prevede eliminarea treptată a serviciului militar obligatoriu. Implementarea planului de acţiuni respectiv va fi iniţiată odată cu demararea următoarei campanii de încorporare din toamna anului curent. Reducerea numărului de soldaţi în termen vine în favoarea creşterii numărului de militari profesionişti, angajaţi în bază de contract, se arată în comunicat.

Ministerul Apărării menționează că inițiativa va favoriza crearea noilor locuri de muncă, resursele financiare utilizate anterior pentru întreţinerea soldaţilor vor fi direcţionate spre îmbunătăţirea altor aspecte importante cum ar fi: condiţiile de activitate a militarilor prin contract, asigurarea socială şi cu spaţiu locativ de serviciu şi nu în ultimul rând, remunerarea decentă a militarilor profesionişti.

Acţiunea este una complexă, care presupune inclusiv revizuirea bugetului în domeniul apărării. Pe lângă aspectul financiar, va fi ajustat procesul de instruire a soldaţilor şi sergenţilor angajaţi prin contract şi a ghidului de carieră militară pentru aceştia, sistemul de mobilizare şi instruire a rezerviştilor şi va fi modificat sistemul de recrutare a militarilor. Ministerul Apărării menționează că o altă acţiune va fi modernizarea graduală a infrastructurii unităţilor militare, precum şi a tehnicii de luptă şi armamentului din dotare.

Foto: wikipedia.org

3 Comments

  1. care o sa doreasca sa faca armata, intr-o armata moderna, o sa amearga pe contractc, care-i problema? in schimb tinerii care nu doresc, o sa fie liberi sa mearga sa lucreze pentru a ajuta parintii, sau la studii fara a fi impusi sa faca catedra militara, care este pentru unii costisitoare!

  2. Cred ca e o metoda democratica aceasta initiativa, mai ales ca pe noi clar ca nu ne mai ataca nimeni.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*