Record de medalii de aur pentru vinul moldovenesc, la un concurs internațional din Polonia

Vinul Moldovei a cucerit prin calitate europeană juriul Concursului Internaţional „Galicja Vitis”, care s-a desfăşurat în Polonia. Beneficiind de susţinerea Oficiului Naţional al Viei şi Vinului, 16 producători autohtoni de vinuri, uniţi sub brandul naţional vinicol „Wine of Moldova”, au avut o prezenţă excelentă în cadrul competiţiei, fiind recompensaţi cu 37 de medalii de aur – un record pentru ediţia din acest an a concursului.

Vinurile intrate în concurs au fost analizate de un juriu alcătuit din oenologi și somelieri cu experiență, punctajul maxim fiind de 100 de puncte. 16 producători de vinuri din Republica Moldova au prezentat 85 de mostre de vin, care au concurat la opt categorii de bază: vinuri albe, roz, roșii, spumante și semi-spumante, vinuri albe din struguri roșii, vinuri albe realizate după tehnologii speciale, vinuri natural dulci și vinuri licoroase.

Astfel, vinificatorii din Republica Moldova au ajuns lideri detașați în clasamentul câștigătorilor, după ce au concurat cu alți peste 400 de producători din nouă țări: Slovacia, Polonia, Cehia, Georgia, Germania, Ungaria, Slovenia, Austria și Portugalia.

A opta ediție a Concursului Internațional „Galicja Vitis” a avut loc în Cracovia, unul dintre cele mai vechi orașe din Polonia. Organizatorul evenimentului este Fundația pentru Dezvoltarea și Promovarea Vinificației „Galicja Vitis”. Scopul principal al competiției este promovarea culturii vinului în regiune, fortificarea colaborării cu țările vitivinicole din Europa Centrală și compararea calității vinului produs în zonă cu cea a vinului produs în alte părți ale lumii.

În 2017, Polonia a importat 7.467.896 sticle de vin din Republica Moldova, indicator care o clasează pe locul I la nivel mondial. La capitolul „valoarea exporturilor” Polonia se află pe locul III, după China și România.

trm.md; foto: breakingnews.md

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*