Republica Moldova şi UE au adoptat Agenda de Asociere

Consiliul de Cooperare a aprobat, în Bruxelles, la 26 iunie, Agenda de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Agenda de Asociere stabileşte un set de priorităţi convenite în comun pentru perioada 2014-2016, cu scopul de a pregăti implementarea Acordului de Asociere, inclusiv a părţii privind Zona de Liber Schimb, Aprofundat şi Cuprinzător.

Potrivit ministerului de Externe și al Integrării Europene de la Chișinău, Agenda înlocuieşte Planul de Acţiuni RM-UE semnat la 22 februarie 2005 în cadrul Politicii Europene de Vecinătate. Se creează o platformă actualizată pentru realizarea asocierii politice şi integrării economice dintre UE şi Republica Moldova.

Agenda incorporează elemente politice, inclusiv dialog politic, reforma pentru consolidarea instituţiilor democratice, statul de drept, independența justiţiei, respectul pentru drepturile omului, cooperarea în domeniul politicii externe şi de securitate, precum şi soluţionarea paşnică a conflictelor, cooperarea în domeniul justiţiei, libertăţii şi securităţii. Agenda prevede şi aspecte economice şi comerciale,  inclusiv o cooperare sectorială în domeniul energetic, transport, ocuparea forţei de muncă şi protecţie socială.

În context, informăm că premierul Iurie Leancă a declarat la Bruxelles că așteaptă ca Acordul de Asociere cu UE să fie aplicat deja din luna octombrie a.c. | PUTEREA.info 

Foto: gov.md

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*