Rezultate parțiale după centralizarea a peste 98% din procesele-verbale

cec.md

Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale după ora 09.00, după procesarea a 98,13% din procesele-verbale pe circumscripția națională, Partidul Socialiștilor obține 31,35% din voturi, urmat de Blocul electoral ACUM, Platforma DA și PAS cu 26,19%.

Pentru Partidul Democrat și-au dat votul 24% alegători, iar pentru Partidul Politic „Șor” – 8,44%.

Scorul electoral al celorlalți 11 concurenți electorali este sub pragul de accedere în Parlament de 6%. Partidul Comuniștilor, care a fost în legislativ obține 3,78%, Partidul Politic Partidul Nostru – 2,93%, iar un alt partid parlamentar, Partidul Liberal, obține 1,24% din sufragii. Celelalte formațiuni au acumulat sub 1%.

Pentru prima dată în Republica Moldova, cei 101 deputați sunt aleși în baza sistemului electoral mixt, o combinație între sistemul reprezentării proporționale și cel majoritar.

Pentru 50 de deputați s-a votat, ca și până acum, pe liste de partid. Iar 51 de deputați sunt aleși în cadrul a 51 de circumscripții uninominale, câte un deputat pentru fiecare circumscripție.

La alegerile din 24 februarie, prezența la urne a fost de peste 49% din alegătorii înscriși pe liste sau circa 1 milion 451 mii de votanți.

IPN

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*