Runda de negocieri în formatul „5+2” în problema transnistreană a avut loc la Roma

Toate aspectele ce țin de „pachetul din opt puncte” vor fi finalizate până la sfârșitul anului: acesta a fost rezultatul istoric al negocierilor în formatul 5+2 privind procesul de reglementare transnistreană, care au avut loc la Roma pe 29 și 30 mai, sub egida Președinției italiene la OSCE.

Angajamentul este reflectat în Protocolul de la Roma, semnat de părți, mediatori și observatori. Protocolul include termene și mecanisme clare adoptate de părți pentru a asigura finalizarea rapidă a priorităților restante din „pachetului din opt puncte”.

„Acordurile, urmate de implementarea prin asumare și conducere locală, au devenit noua normă a procesului de reglementare transnistreană. Protocolul semnat astăzi de părți, îmi dă încrederea că și celelalte priorități ce țin de telecomunicații, cazurile penale și libera circulație vor fi atinse de părți până la sfârșitul anului dacă nu mai curând”, a declarat Franco Frattini, Reprezentantul Special al Președintelui în exercițiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană. „Angajamentul de a finaliza toate aspectele „pachetului din opt punte” consolidează și mai mult încrederea și face acest an unul istoric pentru procesul de reglementare și, cel mai important, pentru Chișinău și Tiraspol”.

Mediatorii și observatorii au salutat aderarea la abordarea orientată spre rezultate, la care au făcut apel cele 57 de state participante în Declarațiile din 2016 și 2017 ale Consiliului Ministerial al OSCE. De asemenea, au aplaudat părțile pentru realizarea remarcabilă a încheierii în aprilie 2018 a unui acord complex privind participarea vehiculelor din Transnistria în traficul internațional.

„În ultimele luni, Chișinăul și Tiraspolul au demonstrat un angajament real de a avansa procesul de reglementare. Acest lucru a fost evident la toate nivelele de negocieri, pornind de la seria intensă de întâlniri ale grupurilor de lucru, conduse de negociatorii șefi, până la angajamentul personal al conducerii moldovenești și transnistrene”, a declarat ambasadorul Michael Scanlan, șeful Misiunii OSCE în Moldova și mediatorul OSCE în formatul 5+2.

„Sunt încrezător că părțile vor continua, în lunile următoare, această abordare orientată spre rezultat, pe măsură ce negocierile directe dintre părți la Chișinău și Tiraspol, facilitate de Misiunea OSCE, merg dincolo de „pachetul din opt puncte”, asigurând progresul continuu în procesul de reglementare”.

Reuniunea în formatul 5+2 de la Roma urmează progresul remarcabil realizat de părți pe teren cu semnarea revoluționară a cinci acorduri a „pachetului din opt puncte” în noiembrie 2017. În acest an, Chișinăul și Tiraspolul s-au implicat într-o dinamică activă pentru a implementa trei dintre acordurile din noiembrie, cu privire la deschiderea podului Gura-Bîcului-Bîcioc, apostilarea diplomelor și funcționarea școlilor moldovenești cu predare în grafie latină. Părțile au reconfirmat termenele pentru a finaliza acordul privind utilizarea terenurilor agricole din raionul Dubăsari, până la 1 august și a lansa până la 1 septembrie, implementarea așa-numitului „acord al plăcuțelor de înmatriculare”, semnat de părți pe 24 aprilie a.c.

Formatul 5+2 include reprezentanți ai părților, mediatorilor și observatorilor în procesul de negociere – Moldova, Transnistria, OSCE, Federația Rusă, Ucraina, UE și SUA. Scopul negocierilor în formatul 5+2 este de a elabora parametrii unei soluționări cuprinzătoare, bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova în hotarele ei recunoscute pe plan internațional, cu un statut special pentru Transnistria în componența Moldovei, precum este reconfirmat anual în Declarațiile Consiliului Ministerial de toate cele 57 state participante ale OSCE.

Foto: armedia.am

3 Comments

  1. a ramas ONU sa impuna pe rusi sa-si retraga armata ilegala si pe langa pcificatorii prezenti sa fie si pacificatorii NATO!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*