Scădere drastică a remitențelor în 2015

Persoanele fizice (rezidente şi nerezidente) au primit în anul 2015 prin băncile din Moldova mijloace bănești în sumă echivalentă cu 1 129.36 milioane USD, cu 30% mai puțin decât în anul precedent.

Potrivit datelor BNM, acesta este cel mai scăzut nivel din ultimii șase ani și o cifră comparabilă cu cea înregistrată în anul de criză 2009, când din străinătate au fost trimise acasă 1 miliard 182,2 milioane USD.

Este pentru prima dată după criza financiară globală, când în ultimele luni transferurile au coborât sub 100 de milioane USD, potrivit Moldpres.

Banca centrală explică reducerea cu o treime a transferurilor față de anul 2014, când remiterile s-a ridicat la 1,6 miliarde dolari prin deprecierea euro și a rublei rusești față de moneda americană.

Transferurile din CSI s-au redus la jumătate față de 2014 pe fondul devalorizării dramatice a rublei rusești și au coborât la o cotă de 45,2 la sută din total remiteri. Ponderea transferurilor din țările UE s-a cifrat la 27,7 la sută, iar din alte țări, în special Israel, SUA și Turcia, 27,1 la sută. Cei mai mulți bani, peste 42 la sută, din țările Uniunii Europene au venit din Italia, după care urmează Marea Britanie, Germania, Franța, România.

Foto: profit.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*