Scandal între Mitropolia Basarabiei și Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldove

Mitropolia Basarabiei acuză Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldove, structura Patriarhiei Ruse de la Moscova, că încearcă să-şi însuşească fraudulos patrimoniul istoric şi spiritual al Mitropoliei Basarabiei.

Mitropolia Basarabiei a făcut apel public către Comisia naţională de heraldică să refuze înregistrarea stemei pe care zilele trecute Mitropolii a Chişinăului şi a Întregii Moldove a prezentat-o pentru a și-o atribui oficial. Aceasta este stema istorică a Mitropoliei Basarabiei de până în 1944 inclusiv, a cărei succesoare istorică, canonică şi spirituală este Mitropolia Basarabiei de astăzi, se menționează într-un comunicat al Mitropoliei Basarabiei.

De asemenea, Mitropolia Basarabiei cere Mitropolii a Chişinăului şi Întregii Moldove să renunţe la gestul pe care îl califică furt intelectual şi confiscare identitară, cu mici intervenţii, a stemei Mitropoliei Basarabiei de până în anul 1944 inclusiv.

Stema Mitropoliei Basarabiei din perioada interbelică a fost aprobată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române înaintea ocupaţiei sovietice din 1940. După reactivarea Mitropoliei Basarabiei, la 14 septembrie 1992, stema sa istorică a fost revalidată, iar ulterior modificată, prin înlocuirea icoanei Naşterii Domnului cu icoana Învierii Domnului, fapt aprobat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 2007 şi reflectat în completările la Statutul de organizare şi funcţionare a Mitropoliei Basarabiei.

Amintim că, la sfârșitul lunii ianuarie a.c., Direcția mitropolitană a anunțat despre elaborarea însemnelor Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove – stema și drapelul. Mitropolia anunța că noul model este inspirat din Stema care a fost utilizată în perioada interbelică și că însemnele urmează a fi aprobat de către Comisia națională de heraldică.

Colaj: puterea.info

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*