Scutiri personale anuale mai mari

Cuantumul scutirii personale anuale a fost majorat de la 10 620 de lei, anul trecut, la 11 280 de lei pentru anul 2018.

Majorarea nu este însă la nivelul solicitat de Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova, care cere ca mărimea scutirii personale să fie egală cu valoarea minimului de existență, potrivit unui comunicat de presă al instituției.

Persoanele cu dizabilități în legătură cauzală cu avaria de la Cernobâl sau ca urmare a participării la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și a independenței R. Moldova, persoanele cu dizabilități în urma unei afecțiuni congenitale sau din copilărie, pensionarii-victime ai represiunilor politice, ulterior reabilitate și alte categorii prevăzute de legislație vor beneficia de o scutire personală de 16 800 de lei, comparativ cu 15 840 de lei anul trecut.

Persoana fizică aflată în relație de căsătorie poate beneficia de dreptul la o scutire suplimentară anuală în sumă de 11 280 de lei, în cazul în care celălalt soț nu este încadrat în câmpul muncii, nu beneficiază de scutire personală.

Cresc ușor și scutirile pentru persoanele întreținute: copii, părinți etc. Acestea s-au majorat de la 2 340 de lei, în 2017, până la 2 520 de lei pentru fiecare persoană întreținută. Cu excepția persoanelor cu dizabilități din copilărie, care beneficiază de o scutire anuală în mărime de 11 280 de lei.

Cota impozitului pe venit în valoare de șapte procente va fi aplicată în raport cu veniturile anuale impozabile de până la 33 de mii lei. Pentru veniturile anuale care depășesc această sumă se aplică impozitul în mărime de 18%.

Foto: economica.net

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*