Șeful FMI și-a exprimat încrederea că rezoluția Parlamentului European nu va afecta stabilitatea financiară a RM

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Sergiu Cioclea, a avut o întrevedere cu directorul executiv al Fondului Monetar Internațional (FMI), Anthony De Lannoy, aflat într-o vizită la Chișinău.

Cei doi oficiali au discutat despre reformele din sectorul bancar moldovenesc, în mod special, despre necesitatea asigurării transparenței acționarilor băncilor și îmbunătățirii gestionării riscurilor.

Anthony De Lannoy a salutat efortul autorităților de a atrage investitori de calitate în sectorul bancar din Moldova.

La rândul său, guvernatorul BNM a salutat decizia recentă a Consiliului de Directori Executivi al FMI referitor la finalizarea celei de-a treia evaluare a programului și deblocarea noii tranșe de circa 33,8 mil. USD.  Sergiu Cioclea a menționat că BNM va continua reformele menite pentru consolidarea sectorului bancar și îmbunătățirea cadrului de reglementare și supraveghere bancară.

În alt context, la BNM, șeful FMI a avut o întrevedere cu experții independenți, dedicată programului cu FMI și situației economice din Moldova. Experții au abordat subiecte legate de monitorizarea condiționalităților FMI, îmbunătățirea funcționarii instituțiilor de stat, eficiența investițiilor publice, lupta contra corupției și combaterea spălării banilor, necesitatea accelerării reformelor în alte domenii.

A fost abordată și rezoluția Parlamentului European din 5 iulie a.c. cu privire la suspendarea asistenței macrofinanciare. Anthony De Lannoy și-a exprimat încrederea că grație succeselor înregistrate în realizarea programului FMI, decizia respectivă nu va afecta stabilitatea financiară a R. Moldova.

Programul cu Republica Moldova a fost aprobat de FMI pe 7 noiembrie 2016 pentru o perioadă de trei ani.

Foto: bnm.md

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*