Sistemul bancar din R. Moldova, evaluat pozitiv de Autoritatea Bancară Europeană

Autoritatea Bancară Europeană (ABE) a inclus Banca Națională a Moldovei (BNM) în lista autorităților de supraveghere din statele non-membre ale UE, ale căror regimuri de confidențialitate pot fi considerate echivalente celor aplicate în țările Uniunii Europene.

Decizia a fost luată după ce ABE și BNM au agreat în iunie ca R. Moldova să participe la un exercițiu de evaluare a regimului de confidențialitate în scopul facilitării cooperării transfrontaliere.

Evaluarea pozitivă de către ABE va facilita schimbul de informații dintre BNM și autoritățile de supraveghere ale UE și va deschide posibilitatea pentru participarea băncii centrale moldovenești la colegiile de supraveghetori care monitorizează grupurile bancare din UE.

Cinci dintre acestea – Banca Translivania din România, Societe Generale din Franța, Intesa Sanpaolo din Italia, Procredit din Germania și Erste Group din Austria – operează în R. Moldova. Suplimentar, BNM va putea începe procesul de aderare la Acordul de Cooperare dintre ABE și autoritățile de supraveghere din țările Europei Centrale și Sud-Est.

ABE este o autoritate independentă a Uniunii Europene, creată în anul 2011.

Foto: profit.ro

2 Comments

  1. Toate aceste se datorează faptului că s-au făcut modificări și progrese în sistemul bancar făcute de Guvernul Filip care acum au dat rezultate pentru Moldova și pentru valuta noastră iar investitori prind încredere că există în Moldova condiții bune pentru o afacere profitabilă

  2. Sistemul bancar din tara, s-a imbunatatit intr-un mod bun , asa ca furturile din sistemul bancar , sunt excluse! Filat cu Platon , nu vor mai putea face , schemele sale murdare!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*