Sondaj la tema Unirii dintre R. Moldova și România

Un sondaj realizat de INSCOP Research din România arată că circa 68% dintre cetățenii Românei susţin Unirea cu R. Moldova până în 2018, an când vor fi consemnați o sută de ani de la Marea Unire, comunică Puterea.info.

Potrivit rezultatelor sondajului:

  • 67,8% dintre respondenţi spun că România ar trebui să uşureze acordarea cetăţeniei pentru basarabeni. 17,5% nu sunt de acord, iar 14,6% aleg să nu răspundă.
  • 56,3% dintre români cred că România ajută suficient R. Moldova pentru a se integra în UE, 29,6% cred că ar trebui să facă mai mult (nonrăspunsuri 14,1%).
  • 46% cred că integrarea Republicii Moldova în UE depinde mai degrabă de voința cetățenilor și politicienilor din Basarabia, în timp ce 40,5% cred că depinde mai mult de ajutorul dat de România şi alte state europene.
  • Publicul vede în mod natural România ca locomotivă pentru integrarea Moldovei în UE, situaţia din Ucraina şi noua configuraţie de putere din Est neafectând cu nimic opinia românilor că locul R. Moldova este alături de UE şi de România, într-o formă sau alta.
  • 67,9% dintre români susţin unirea cu R. Moldova până în 2018 (100 de ani de la Marea Unire), în timp ce doar 14,8% mai degrabă nu susţin unirea până în 2018. Nonrăspunsuri: 17,3%.

Barometrul „INSCOP – Adevărul despre România” a fost realizat de INSCOP Research la comanda „Adevărul”. Sondajul a fost realizat în perioada 09-14 iulie a.c. pe un eșantion de 1075 persoane din 76 de localități din 39 de județe și municipiul București. Marja de eroare este de ± 3%.

Foto: mediafax.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*