Subfinanțare cronică în domeniul dezvoltării regionale

O carență de bază a politicilor de dezvoltare regională ține de sub-finanțarea cronică, deoarece doar 1% din bugetul de stat al țării este alocat în acest moment pentru proiecte de dezvoltare regională.

Este una din constatările din Policy Brief – „Politica de dezvoltare regională: realizări și perspective”, realizată de Veaceslav Berbeca, director de programe democratizare al IDIS „Viitorul”.

Conform analizei, subfinanțarea este un mecanism de frânare a reformelor, de inerție bugetară și subminare a existenței Fondului Național de Dezvoltare Regională, care nu are posibilități reale de a răspunde marilor probleme cu care se ciocnesc localitățile și populația zonelor defavorizate.

Potrivit studiului, alocările bugetare sunt mici ca proporție față de PIB, dar și pe plan instituțional. Finanțările pentru politicile de dezvoltare regională ar trebuie să fie recalibrate, atingând deja în 2017 – 2-3% din PIB, oferind mai multe resurse nivelului sub-național de guvernare în Moldova, este de părere Veaceslav Berbeca.

Policy brieful este realizat de IDIS „Viitorul” cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei și de MAE al Danemarcei/DANIDA.

Foto: viitorul.org

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*