Timofti i-a dat o lecție lui Dodon: este dificil, dar nu imposibil, să fii președintele tuturor cetățenilor

Președintele R. Moldova a reacționat la unele declarații ale președintelui ales, Igor Dodon, potrivit cărora Chișinăul ar trebui să-și ceară scuze pentru conflictul armat de la Nistru din 1992.

„Președintele ales, Igor Dodon, surprinde, tot mai des, opinia publică cu afirmații care pot genera revenirea la o stare moral-spirituală deprimantă, dar și de angoasă în societate”, se menționează într-un comunicat al Președinției.

„Care a fost vina Chișinăului că la 2 martie 1992, când R. Moldova primea statut de stat membru al ONU, forțele separatiste au atacat posturile de poliție ale Chișinăului de pe malul estic al Nistrului?! În cele patru luni de lupte,  care s-au dat pe platourile de la Cocieri, Coșnița, Tighina, s-a vărsat mult sânge pentru apărarea independenței naționale și a integrității teritoriale. Să ne cerem, astăzi, scuze pentru că nu am cedat, pentru că nu ne-am trădat idealul și am vrut să ne apărăm regimul constituțional?”, menționează Nicolae Timofti.

Președintele în exercițiu susține că șeful statului, indiferent de zona politică de pe care ajunge la principala funcție în stat, trebuie să susțină tranșant procesul de evacuare a armatei ruse, staționate ilegal în stânga Nistrului și să fie mai temperat în relațiile cu liderii separatiști de la Tiraspol, precum și în intențiile de a federaliza R. Moldova.

Potrivit lui Nicolae Timofti, luările de poziție ale lui Igor Dodon au suficiente subtexte pentru a compromite stabilitatea în țară și unitatea națională.

„Este dificil, dar nu imposibil, să fii Președintele tuturor cetățenilor, să ții cont de doleanțele lor, dar, în același timp, să nu compromiți actul normativ și Constituția țării”, menționează președintele în exercițiu.

Nicolae Timofti mai susține că a face politică pentru un partid și a face politică în numele cetățenilor unui stat sunt activități diferite.

Foto: radiochisinau.md

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*