Tiraspolul nu este gata să discute despre statutul Transnistriei în cadrul RM

Autorităţile autoproclamatei rmn nu sunt pregătite pentru negocieri cu privire la reglementarea politică a conflictului transnistrean, care sunt aşteptate la Chișinău. Despre aceasta a declarat liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, la întrunirea cu deputaţi ai aşa-numitului soviet suprem al regiunii.

„La ora actuală nu putem lansa aşa-zisul al treilea coş, vorbind despre o anumită reglementare politică. Nimeni nu este gata pentru aceasta”, a declarat Krasnoselski. El a subliniat şi faptul că „la Chişinău lipseşte o poziţie unitară privind reglementarea problemei transnistrene”.

Totodată, Krasnoselski a atenţionat asupra unor legi adoptate de Parlamentul R. Moldova care, în opinia sa, împiedică negocierile. Liderul autoproclamatei rmn a amintit şi despre referendumul din 2006, desfăşurat de Tiraspol, care a determinat independenţa faţă de Chişinău şi apropierea de Rusia. „Nu am dreptul să vorbesc astăzi despre un oarecare statut politic în cadrul R. Moldova, fie că este vorba de un statut special, fie că se are în vedere o federaţie. Dacă poporul se va pronunţa altfel sau va fi schimbată legea, atunci da”, a menţionat aşa-numitul preşedinte al autoproclamatei rmn.

Potrivit acestuia, Tiraspolul este gata să discute lichidarea barierelor în sectoarele legate de comunicaţii, transport, sistem bancar, să soluţioneze alte chestiuni de ordin social-economic, care ar fi în stare să îmbunătăţească viaţa oamenilor simpli.

Următoarea reuniune în formatul de negocieri „5+2” va avea loc în perioada 29-30 de mai curent, la Roma, Italia.

Moldpres

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*