TOP cei mai influenți politicieni din Moldova. Cine sunt marii absenți?

Institutul de Analiză și Consultanță Politică „Politicon” a publicat ratingul anual al politicienilor și partidelor politice, transmite Puterea.

Cei mai influenți zece politicieni ai anului 2015, potrivit „Politicon”, sunt:

  1. Maia Sandu (ex-ministrul Educației);
  2. Ion Sturza (ex-premier, om de afaceri);
  3. Nicolae Timofti (președinte al RM);
  4. Andian Candu (spicher, PDM);
  5. Valeriu Streleț (ex-premier, lider interimar al PLDM);
  6. Vlad Plahotniuc (prim-vicepreședinte al PDM);
  7. Igor Dodon (liderul PSRM);
  8. Andrei Năstase (liderul PDA);
  9. Renato Usatâi (liderul PN);
  10. Igor Boțan (DA).

Este de remarcat că același rating realizat de „Politicon” acum un an îl plasa pe Iurie Leancă (pe atunci premier și prim-vicepreședinte al PLDM) pe primul loc. Acesta era urmat de liderul PLDM – Vlad Filat și Natalia Gherman (vicepremier; PLDM). Acești trei politicieni nu se regăsesc în topul din acest an.

În schimb, dacă Maia Sandu se plasa anul trecut pe locul nouă, acum ocupă prima poziție. Vlad Plahotniuc a urcat de pe locul 10 pe șase. Președintele Nicolae Timfoti a urcat de pe locul 5 pe poziția a treia. Dacă liberalul Dorin Chirtoacă figura în topul de anul trecut pe locul 7, în cel actual este absent.

Cele mai influente zece partide în 2015 sunt în opinia experților de la „Politicon”: PSRM (157,5 puncte); PDM (154,4); PN (145,5); PLDM (145); PL (126); PPEM (107,5); PCRM (98,5); PDA (72); Partidul Popular (58,5) și PNL (49). La elaborarea ratingurilor pentru anul 2015 au participat 27 de experți.

Foto: Basarabia.md

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*