Traian Băsescu știe câți moldoveni doresc Unirea

Șeful statului român, Traian Băsescu a declarat la finele acestei săptămâni, la București, că România a făcut, în ultimii zece ani, eforturi mari și diplomatice, și financiare în vederea apropierii Republica Moldova.

Băsescu a spus că, dacă acum zece ani, când și-a început mandatul de președinte, doar 8% din cetățenii R. Moldova erau favorabili relației cu România, iar acum circa 50% din populaţie se pronunță pentru consolidarea relaţiei cu România sau privesc pozitiv unirea celor două state.

Potrivit Agenției Mediafax, Băsescu a apreciat că, în cei zece ani ai săi de mandat, politica externă a României a fost focusată pe Republica Moldova, pe repunerea în dezbatere publică dar şi în acţiunea diplomatică a interesului României pentru Basarabia, în general, şi pentru Republica Moldova, în special.

Șeful statului vecin a mai făcut referire la cele 5.500 de burse pe care statul român le acordă tinerilor din Republica Moldova, care au reprezentat un „element de catalizare a apropierii cetăţenilor din Republica Moldova de România” şi a amintit faptul că, după inundaţiile din această ţară, România a construit 800 de case noi.

Cel mai esenţial moment a fost „bătălia pe care România a dus-o pentru ca Republica Moldova să semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană”, o „bătălie diplomatică dificilă, grea”, a menționat Băsescu.

Șeful statului român a precizat că este esenţial ca în continuare România să furnizeze creditul nerambursabil de 100 de milioane de euro către Republica Moldova, în etape. Băsescu a mai declarat în contextul inaugurării Gazoductului Iaşi-Ungheni că din 2019 România va putea acoperi integral nevoile Republicii Moldova în privinţa consumului de gaze naturale. Totul este ca până în 2019 infrastructura să permită acest lucru”, a declarat Băsescu.

Președintele Traian Băsescu a făcut aceste declarații, vineri, la întâlnirea cu diplomaţii români. | PUTEREA.info 

Foto: infopolitic.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*