UE aplică sancțiuni dure Coreei de Nord

UE a adoptat luni interdicția totală a investițiilor europene în Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC), în încercarea de a intensifica prin aceste noi sancțiuni presiunea economică asupra Phenianului în legătură cu programele nuclear și de rachete balistice, informează agențiile Xinhua și France Presse.

Interdicția totală, care intră în vigoare imediat, este una dintre măsurile “autonome” ale UE împotriva Coreii de Nord, adoptată de miniștrii de externe ai UE în cadrul unei reuniuni la Luxemburg, potrivit unui comunicat al Consiliului Afaceri Externe.

Aceste măsuri urmăresc “să consolideze presiunea exercitată deja asupra Coreii de Nord pentru a-și respecta obligațiile” de denuclearizare, a declarat Consiliul UE, care reprezintă cele 28 de state membre.

Europenii doresc să trimită un mesaj de “mare fermitate” pentru “a aduce Coreea de Nord înapoi la masa de negocieri”, a subliniat ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian.

Armata populară (nord-)coreeană și ministerul care o tutelează fac parte din noile entități adăugate luni pe “lista neagră” a UE, ceea ce înseamnă înghețarea activelor lor în UE.

Interdicția a fost limitată anterior la investițiile în industria nucleară și în domeniul armelor convenționale.

De asemenea, Consiliul a interzis total vânzările de produse petroliere rafinate și țiței către RPDC și a redus volumul de transferuri personale de bani în Coreea de Nord de la 15.000 de euro (17.7000 de dolari) la 5.000 de euro (5.900 dolari).

Aceste sancțiuni, așa-numite „autonome”, intervin după măsurile adoptate în septembrie de Consiliul de Securitate al ONU ca răspuns la testul unei bombe atomice de către Phenian, care a provocat condamnări în întreaga lume și a reaprins temerile unei escaladări nucleare cu Statele Unite.

Foto: fb.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*