UE sau UEE? România sau Rusia? Ce aleg moldovenii

La un referendum la care votanții ar avea de ales între aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană și aderarea la Uniunea Economică Eurasiatică, 48% ar selecta prima opțiune, iar 37% – pe cea de a doua.

15% dintre respondenți nu au dorit sau nu au știut ce să răspundă.

Rezultatele se conțin într-un sondaj realizat de IMAS, la comanda Fundației pentru o Democrație Modernă.

Întrebați dacă ar vota, în cadrul unui referendum, pentru sau contra aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană – 49% au răspuns că ar vota pentru, 31% – ar vota contra, 4% au spus că nu ar participa, 15% susțin că nu știu, nu s-au decis, iar 2% – nu au răspuns. Pentru aderarea la Uniunea Economică Eurasiatică (Uniunea Vamală) ar vota 44%, contra – 33%, 5% – nu ar participa, iar 17% nu știu/nu s-au decis și 2% nu au răspuns.

Pentru aderarea la NATO ar vota 17%, iar 57% – ar vota contra. 5% nu ar participa, 19% nu știu sau nu s-au decis, iar 3% nu au răspuns.

Pentru unirea Republicii Moldova cu România ar vota 23%, iar 62% s-au declarat contra. 4% din respondenți au spus că nu ar participa, 11% nu știu sau nu s-au decis, iar 1% din intervievați nu au răspuns.

La întrebarea: „Care ați dori să fie orientarea celor care vor conduce R. Moldova după alegerile parlamentare din 24 februarie 2019?”, 34% din respondenți au răspuns „Pro-Moldova”, 33% au răspuns „Pro-europeană”, 20% – „Pro-Rusia”. 6% – „Pro-unire cu România”, iar 7% nu știu sau nu au răspuns.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1475 respondenți din 114 de localități, cu vârsta de peste 18 ani, în perioada 20 octombrie-9 noiembrie curent.

IPN

Foto: fb.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*