Ultimatumul bălțean

Fracțiunea Partidului Comuniștilor, care deține majoritatea în Consiliul Municipal Bălți (CMB), a făcut publică o declarație în care amenință autoritățile moldovenești cu organizarea, în toamna acestui an, a unui referendum pe tema lărgirii competențelor administrației locale.

Acest lucru se va întâmpla dacă guvernarea nu-și va onora promisiunile de acum doi ani de a atribuit orașului Bălți statut de unitate administrativ-teritorială de nivelul doi, la nivelul Chișinăului.

Consilierii comuniști susțin că autoritățile țării trebuie să dea dovadă de respect față de comunitățile locale la distribuirea finanțelor și competențelor.

„Bălțiul nu va mai fi o vacă de muls din care se pompează impozite în bugetul de stat în sumă de circa 1,5 miliarde de lei din care localității i se transferă doar 300 milioane de lei”, se menționează în declarația fracțiunii comuniste.

Semnatarii declarației solicită adoptarea, în regim de urgență, până în luna septembrie a.c., a legii privind statutul special al orașului Bălți, care ar urma să fie elaborată de autoritățile centrale în cooperare cu cele locale.

„În caz contrar, fracțiunea PCRM, majoritară, în CMB, va iniția procedura de organizare a unui referendum pentru extinderea competențelor”, se arată în declarația citată.

Puterea.info amintește că, acum doi ani, autoritățile din Bălți au lansat același avertisment, dar Cabinetul de miniștri, condus atunci de Vlad Filat, a ajuns atunci la o înțelegere cu administrația din Bălți că va fi elaborat și adoptat un proiect de lege în acest sens. Comisia de specialitate a inițiat, în octombrie 2012, elaborarea unui proiect de lege, dar care așa și nu ajuns pe agenda Parlamentului. | PUTEREA.info 

Foto: HotNews.md

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*