Un consorțiu internațional vrea să cumpere peste 41% din acțiunile celei mai mari bănci din R. Moldova

Un consorțiu internațional, format din o instituție financiară internațională și două fonduri străine de investiții directe, este dispus să cumpere 41,09% din acţiunile „Moldova Agroindbank”.

Banca Naţională a Moldovei a informat despre această cerere Comitetul Național de Stabilitate Financiară (CNSF), care, la rândul său, a înaintat Guvernului propunerea de a iniția negocieri cu potențialii achizitori.

Comitetul susţine că Moldova-Agroindbank este o bancă de importanță sistemică și au expirat mai mult de trei luni de la expunerea la vânzare pe piața reglementată a acțiunilor noi ale băncii emise prin decizia organului său executiv ca urmare a anulării acțiunilor neînstrăinate ale foștilor deținători.

Legea prevede că perioada totală de deținere a acțiunilor de către Guvern nu trebuie să depășească 90 de zile.

MAIB este cea mai mare instituție financiară din Moldova. În anul 2017, portofoliul său de credite a depășit 11 mlrd. lei, fiind cu 217 mil. lei mai mult decât în 2016 şi având o cotă de piață de 32,2%, scrie Infotag. La sfârșitul anului trecut, activele băncii au ajuns la 22,1 mlrd. lei, cu o cotă de piață de 27,8%, iar capitalul a constituit 3,6 mlrd. lei, cu o cotă de piață de 26,8%.

Foto: bank.md

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*