Un deputat român le cere Guvernelor de la București și Chișinău să semneze un acord pentru unificarea diasporelor

Deputatul român din partea PMP, Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a prezentat o Declarație politică la tribuna Camerei Deputaților de la București, cerând guvernului României să semneze cu Executivul R. Moldova un Acord privind diaspora comună a celor două state.

Deputatul a declarat că România și R. Moldova reprezintă în Europa un caz unic de națiune bistatală, care în afară de faptul că au în comun limba română, cultura și istoria au în prezent și o diasporă comună.

„Cei circa 1 milion de cetățeni români din R. Moldova, ca și cei circa 800 de mii de alți solicitanți ai redobândirii cetățeniei române sau etnicii români care nu fac deocamdată parte din aceste două categorii nu reprezintă în R. Moldova o diasporă, după cum nici cetățenii R. Moldova stabiliți în România nu reprezintă o diasporă, ci doar persoane aparținând celuilalt stat din interiorul spațiului lingvistic, cultural, istoric și spiritual comun”, a menționat Codreanu.

Deputatul Constantin Codreanu i-a cerut Guvernului Tudose discutarea și semnarea cu omologii de la Chișinău a Acordului privind diaspora comună a celor două state românești ale noastre.

„Cer Guvernului nostru, premierului Mihai Tudose, în calitate de deputat de diaspora, care îi reprezintă în Parlamentul României inclusiv pe românii din R. Moldova și în calitate de președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, să discute și să semneze cu Guvernul R. Moldova, cu Premierul Pavel Filip, un Acord interguvernamental privind diaspora comună a celor două state actuale ale noastre”, a declarat deputatul Constantin Codreanu.

În luna noiembrie, la Chișinău, va avea loc ședința comună a Guvernelor României și R. Moldova.

Foto: timpul.md

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*