Un nou demers al Chișinăului privind retragerea trupelor militare ruse din R. Moldova

Viceprim-ministrul, ministru de Externe, Andrei Galbur, a pledat la cea de-a 24-a reuniune a Consiliului ministerial la OSCE, pentru retragerea completă a forțelor militare ruse de pe teritoriul R. Moldova.

În discursul rostit la reuniune, Andrei Galbur a declarat că R. Moldova rămâne profund îngrijorată de prezența militară străină pe teritoriul său.

„Reiterăm cu fermitate demersul nostru privind retragerea completă a forțelor militare ruse de pe teritoriul țării noastre în conformitate cu angajamentele internaționale și prevederile Constituției R. Moldova”, a menționat Galbur.

Oficialul moldovean a mai spus că autoritățile de la Chișinău consideră necesară transformarea actualei operațiuni de menținere a păcii de pe Nistru într-o misiune civilă cu mandat internațional.

În cadrul reuniunii, Consiliul Ministerial al OSCE a adoptat o declarație cu privire la negocierile în formatul 5+2 privind problema transnistreană. Statele participante ale OSCE reiterează necesitatea de a obține o reglementare pașnică, cuprinzătoare și durabilă a conflictului transnistrean, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a R. Moldova, și adoptarea unui statut special pentru regiunea transnistreană.

Reuniunea Consiliului Ministerial al OSCE s-a desfășurat între 7 și 8 decembrie, la Viena.

Foto: mfa.gov.md

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*