Un nou succes al Chișinăului în relația cu FMI

Echipa de experți ai Fondului Monetar Internațional (FMI), condusă de Ben Kelmanson, şi-a încheiat misiunea de evaluare în R. Moldova și a anunțat că experții și reprezentanții autorităților de la Chișinău au ajuns la o înțelegere la nivel de personal privind cea de-a doua evaluare a Programului.  

În cadrul conferinței  de presă comune, premierul Pavel Filip a declarat că, pentru Moldova, Programul cu FMI este foarte important și reprezintă mai mult decât un împrumut financiar, fiind un certificat de încredere.

„Pentru Guvern este important să avem o opinie obiectivă și independentă asupra eforturilor noastre pentru executarea Programului, dar și a reformelor realizate în ultima perioadă”, a declarat Pavel Filip.

Potrivit Prim-ministrului, concluziile misiunii sunt îmbucurătoare pentru Moldova, iar părţile au ajuns la un numitor comun pe toate subiectele discutate. Printre elementele pozitive constatate se regăsește faptul că Programul corespunde în linii mari criteriilor de performanță stabilite, iar Moldova a beneficiat de o perioadă de stabilitate economică și financiară. Totodată, prognozele creșterii economice pe termen mediu sunt favorabile – între 3,5 și 4 %, iar bugetele: pe 2017 rectificat și pe 2018 permit investiții publice și cheltuieli sociale mai mari.

„În urma finalizării evaluării programului vom putea beneficia suplimentar de circa 22 mil. USD. Suntem încurajați să menținem dinamica reformelor pentru a accelera creșterea economică și a reduce sărăcia”, a mai spus Pavel Filip.

Au fost stabilite o serie de subiecte asupra realizării cărora vor fi concentrate eforturile în perioada următoare. Printre acestea sunt: guvernanța băncilor, depozitarul central unic al valorilor mobiliare, recuperarea activelor urmare a fraudei bancare și organizațiile financiare nebancare.

La rândul său, șeful misiunii FMI, Ben Kelmanson a apreciat reformele realizate de Moldova.

„Sunt bucuros să anunț că experții FMI și reprezentanții autorităților din R. Moldova au ajuns la o înțelegere la nivel de personal privind cea de-a doua evaluare a Programului.  Acesta urmează să fie discutat de conducerea FMI și de Consiliul Executiv al Fondului în luna decembrie curent”, a spus șeful echipei de experți ai FMI.

La 7 noiembrie 2016, Consiliul de Directori Executivi al FMI a aprobat un Programul pe trei ani cu R. Moldova. Acesta prevede acordarea sprijinului financiar în realizarea reformelor promovate de Guvern. În acest sens, până în prezent, au fost debursați circa 59 mil. USD din totalul Programului de aproximativ 178,7 mil. USD.

Foto: gov.md

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*