UNICEF a prezentat date îngrijorătoare cu privire la copiii din R. Moldova

Circa 25% dintre copiii din R. Moldova au cel puţin un părinte plecat la muncă peste hotare, potrivit datelor unui studiu realizat de Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

Printre copiii instituţionalizaţi predomină numărul celor a căror părinţi au plecat să muncească în afara ţării. Aceştia, de cele mai dese ori, se confruntă cu probleme psihologice.

Barbara Basia Jamar-Nukuri, şefa Programului „Protecția copilului”, a spus citată de „Radio Moldova Actualităţi” că 14 % dintre copiii respondenţi, mama cărora este plecată peste hotare, au zis că se simt singuri, că nimeni nu au grijă de ei, ceea ce demonstrează cât de importantă este prezenţa mamei în viaţa copilului.

„23 la sută dintre familiile plecate nu şi-au dus copiii la medic cu regularitate. Iar în cazul a 10% nu există o persoană responsabilă de educaţia celor rămaşi fără grija părintească. Conform studiului, 75 la sută dintre părinţi au zis că pentru ei este mult mai important să stea acasă cu copiii lor, decât să aibă mai mulţi bani”, a spus Barbara Basia Jamar-Nukuri.

Reprezentanta UNICEF în Moldova, Nune Mangasaryan, a spus că autorităţile moldoveneşti încearcă să facă faţă situaţiei, dar se confruntă cu lipsă de finanţe. Aceasta a lansat un apel în adresa părinţilor care îşi lasă copiii pentru a pleca la muncă peste hotare.

„Dacă plecaţi peste hotare, întoarceţi-vă cât mai rapid la copiii voştri. Persoanele în grija cărora îi lăsaţi trebuie să dispună de toate actele necesare. Îngrijitorii trebuie să înţeleagă că îşi asumă o responsabilitate foarte mare. Este necesar să le acorde acestor copii ajutorul de care au nevoie”, a specificat Nune Mangasaryan.

Majoritatea părinţilor care muncesc în străinătate se străduiesc să menţină cu regularitate legătura cu copiii lor. Conversațiile prin telefon și coletele trimise constituie principalele mijloace de comunicare dintre copii și părinţii migranţi.

Foto: aparatorul.md

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*