Victoria Iftodi participă la Conferința miniștrilor justiției privind reforma CEDO

Ministrul Justiției, Victoria Iftodi participă la Conferința ministerială dedicată promovării reformării Curții Europene a Drepturilor Omului.

Conferința cu genericul „Continuarea reformei sistemului Convenției europene a drepturilor omului – echilibru mai bun, protecție îmbunătățită” se desfășoară la Copenhaga între 11 și 13 aprilie a.c.

Victoria Iftodi a declarat în cadrul conferinței că supraîncărcarea permanentă a CEDO relevă necesitatea reformării sistemelor naționale de justiție și îmbunătățirea performanțelor acestora în remedierea încălcării drepturilor omului.

„Sunt convinsă că este esențial să dotăm Curtea cu toate mijloacele necesare pentru a accelera procesul de examinare a cauzelor, deoarece o justiție întârziată este de fapt o negare a justiției”, a spus Victoria Iftodi.

La conferință participă miniștrii justiției din statele membre ale Consiliului Europei. Aceștia urmează să adopte o declarație politică (Declarația de la Copenhaga) ce va da un nou impuls procesului de reformă. Prin semnarea acestei Declarații, statele membre ale Consiliului Europei își propun să consolideze sistemul Convenției Europene a Drepturilor Omului, prin soluționarea unor probleme stringente precum: numărul mare de cauze aflate pe rolul Curții Europene și ineficiența mecanismelor de monitorizare a executării hotărârilor CEDO.

Convenţia a intrat în vigoare pentru R. Moldova la 12 septembrie 1997. Până în prezent, 47 state membre ale Consiliului Europei, semnatare ale Convenției, se află sub jurisdicția Curții Europene pentru Drepturile Omului.

Foto: justice.gov.md

4 Comments

  1. Institutiile internationale trebuie sa se implice si sa urmareasca in de aproape reformele din Moldova din sistemul juridic. Deoarece este unul din cele mai importante sectoare pentru democratia unei tari, care in cele din urma ar duce si la dezvoltarea si bunastarea tarilor.

  2. Preluarea bunor practici a instituțiilor internaționale este vitală pentru justiția noastră în procesul său de reformare. Reformele concrete astfel se fac -prin schimb d eexperiență.

  3. Sper că reforma justiției ce urmează de a fi implementată și la noi, să fie în compatibilitate cu standardele și reformele CEDO.

  4. Moldova în ultimii ani a făcut pași concreți spre realizarea drepturilor CEDO! acum e important să se mențină tendința!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*