VIDEO. Averea candidatului Năstase. „Președintele poporului” este putred de bogat

Autorii unui reportaj al emisiunii „Moldova, Țară de minune” de la Publika TV menționează într-un reportaj despre averea lui Andre Năstase, candidatul  DA la funcția de președinte al R. Moldova, este cu mult mai bogat decât se credea până acum.

„Candidatul poporului” deține mai multe imobile în capitală, în suburbie și în regiuni, avere estimată de autorii reportajului la peste 12 milioane de lei. Jurnaliștii se întreabă cum a reușit Năstase să facă așa avere mare din salariul de avocat și explică misterul banilor declarați de acesta la capitolul „alte surse legale”.

Conform materialului, cel mai scump imobil declarat de Năstase este cel din strada Andrei Vânaru din orașul Codru. Casa are o suprafață de 156 de m.p. și este estimată la 2 239 575 de lei. Nici suprafața declarată și nici prețul de piață declarată a acestui imobil nu corespund realității, constată autorii reportajului. Astfel, un expert imobiliar a apreciat că locuința lui Năstase are suprafața utilă de circa 300 m.p., iar valoarea reală ar depăși cu circa 5 mil. de lei cifra suma indicată în declarații.

La fel, în declarația sa de avere Năstase a trecut și casa de la țară, pe care a primit-o de la mama sa. Pe lângă imobilul de 100 m.p. estimat de experți la 100 mii de lei, Năstase a primit de la mama sa și două hectare de teren agricol în localitatea sa de baștină, Mândreși, raionul Telenești.

Familia lui Andrei Năstase mai deține o casă într-o suburbie a capitalei, care i-a fost donată de soacra sa. Imobilul are o suprafață de 159 de m.p. se află în satul Bâc din comuna Bubuieci și ar valora, potrivit experților, circa jumătate de milion de lei. Și asta nu e tot. În anul 2010, Năstase a mai cumpărat de la soacra sa și un lot de pământ de 25 de ari, iar aici, conform experților, un ar de pământ costă maxim 500 de euro. Tot în 2010, Andrei Năstase a procurat 4 ari de teren agricol în zona Durleștilor, lot estimat la 50 de mii de lei și a o garsonieră în preajma străzii Muncești, care valorează 400 mii de lei.

Jurnalistul Gabriel Călin, citat în reportaj, este de părere că activele procurate de Năstase în 2010, inclusiv de la soacra sa, ar fi fost de fapt o metodă prin care avocatul ar fi legalizat sume impunătoare de bani pe care i-ar fi primit din off-shor-urile controlate de nașul său de cununie, interlopul Victor Țopa. Potrivit lui Călin, banii proveniți din offshore au intrat în conturile mamei și soacrei lui Năstase. Anterior, Năstase a recunoscut că a virat în conturile rudelor sale milioane de lei.

Autorii reportajului amintesc că, deși Andrei Năstase se lamenta la începutul anului, că, uneori, este nevoit să împrumute de la prieteni, declarația sa de avere arată că este putred de bogat.

Pe lângă zecile de mii de euro, obținute din așa-numitele alte surse legale, Andrei Năstase a indicat în declarația sa de avere încă aproape un milion de lei, 922 mii lei, dar și două mașini: un Nissan, care stă mereu parcat în curtea casei de la Codru, și o limuzină Mercedes Benz, care este exploatată în Germania, acolo unde se află soția și copiii săi.

Foto: Captură video N4

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*