VIDEO. BNM a pus în circulație moneda de 10 lei

Banca Națională a Moldovei a pus în circulație o monedă de circulație cu caracter comemorativ. Aceasta are valoarea nominală de 10 lei.

Moneda este confecționată din oțel, placat cu nichel și alamă, ceea ce îi conferă un aspect bimetalic: argintiu și auriu.  Pe avers, partea centrală a monedei este împărțită în două părți, asemănătoare soarelui și lunii, cu semnificația continuității timpurilor, trecutului și prezentului. Pe interiorul monedei, pe partea dreaptă este gravată figura unui leu, în referință la rădăcina istorică a apelației monedei naționale moldovenești – „talerul-leu” olandez. Pe partea stângă a câmpului, sunt gravate stema R. Moldova și sigla BNM.

Exteriorul monedei poartă inscripția „25 de ani de la introducerea monedei naționale”.

Pe revers, sunt gravate anul emisiei „2018″ și valoarea nominală „10 LEI”, înconjurate de 25 stele care reprezintă numărul de ani de la introducerea leului moldovenesc. Moneda poartă o monograma din literele „R” și „M” – acronim al denumirii statului – „Republica Moldova”, gravată prin procedeu holografic.

Moneda va circula în paralel cu bancnota de 10 lei, precum și cu moneda divizionară de aceeași valoare nominală, introdusă în luna februarie 2018 împreună cu monedele metalice de 1, 2 și 5 lei.

Foto: bnm.md

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*