VIDEO. Ce are de gând să facă Vlad Plahotniuc cu PDM și cu R. Moldova

Noul președinte al Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vlad Plahotniuc, ales cu unanimitate de voturi la Congresul VIII al partidului, a rostit, ieri, un discurs în care a menționat cum vede dezvoltarea și reformarea formațiunii, rolul PDM în viitoarele procese politice, dar și viziunea sa asupra dezvoltării R. Moldova.

Cele mai importante declarații ale lui Vlad Plahotniuc:

 • Proiectul meu politic are două componente. Prima componentă ține de dezvoltarea PDM şi modernizarea clasei politice din R. Moldova. A doua componenta ține de viziunea mea asupra dezvoltării R. Moldova.
 • Timpul pretinşilor eroi politici şi a aventurierilor a trecut. Oamenii au început deja să-i schimbe pe politicieni, dacă ultimii nu le-au înţeles aşteptările. În acest an, am văzut cum în diverse ţări, cetăţenii, prin votul lor, au răsturnat toate calculele analiştilor politici şi au sfidat prognozele şi sondajele de opinie.
 • Pentru ca să câştigăm alegerile parlamentare din anul 2018, noi, suntem datori să ne schimbăm în mod radical şi să ne adaptăm la noile realităţi, doar așa vom reuşi.
 • Cel mai bun loc pe care PDM-ul trebuie să-l ocupe ca să fie aproape de oameni, nu este pe scena politică, nu este în lumina reflectoarelor unde fiecare partid îşi joacă rolul şi aşteaptă apoi aplauzele.
 • Partidul Democrat trebuie să se poziţioneze ca un partid care livrează rezultate concrete, ca un partid care duce lucrurile până la capăt, ca un partid al acţiunii. Asta înseamnă să faci politică pentru oameni, şi nu să te dai în spectacol la TV sau pe reţele de socializare, făcând-ul pe Vlad Ţepeş sau pe Albă ca Zăpada.
 • În R. Moldova, în campaniile electorale în special, dar deseori şi după, ai senzaţia, că se rup în bătăi politice europenii, românii, ruşii, americanii. Dar unde-s moldovenii? Ce fac partidele noastre? Se declară pro ruse sau pro europene şi se întrec în cunoştinţe profunde de istorie si geopolitică. Şi unde sunt moldovenii în toată povestea asta? Care este partidul moldovenilor? Care este partidul spre care pot oamenii să meargă cu încredere pentru că le va rezolva problemele? Eu cred că acesta trebuie să fie, desigur, partidul nostru – PDM.
 • Partidul Democrat este principalul partid de la guvernare, iar asta înseamnă că are şi cele mai multe pârghii instituţionale, dar are şi responsabilităţi pe măsură.
 • PDM trebuie să fie partidul care contribuie substanţial la schimbarea de mentalitate şi este un obiectiv pe care mi-l asum în cadrul proiectului meu politic. Cred că depolitizarea instituţiilor statului, despre care s-a vorbit atât, se poate aprofunda substanţial şi prin această schimbare de mentalitate.
 • Trebuie să înţelegem că le vine vremea tuturor celor care fură, să stea la puşcărie, indiferent de relațiile sau „blatul” pe care-l au.
 • Vor pierde cei, care s-au obişnuit să manipuleze cu oamenii pe la proteste violente sau pe reţele sociale. Faptul că avem foarte mult de-acum încolo de făcut, deloc nu înseamnă că ce am făcut noi în PDM până acum nu a fost bine.
 • Propun ca PDM să devină partidul care preia activ agenda reală a oamenilor şi o implementează zi de zi, cu ajutorul colegilor noştri din Guvern si Parlament.
 • Moldova are nevoie de o viziune care să o definească şi care să-i încurajeze cetăţenii.
 • Toate soluţiile de ordin geopolitic prezentate în ultimii 25 de ani nu se ridică la rangul unei viziuni, sau, dacă vreţi, al unei doctrine de stat. Majoritatea ofertelor politice din Moldova au fost oferte de partid, nu de ţară.
 • Integrarea europeană constituie doar o etapă superioară pe scara pe care o urcăm, dar nu e staţia finală.
 • Viziunea ţării noastre poate fi definită pornind de la dorinţa cetăţenilor de a avea o ţară, în care să dorească să trăiască, să înveţe şi să muncească ei şi copiii lor.
 • Insist pe ideea că viziunea noastră trebuie să fie orientată mai mult spre interiorul ţării, decât spre exterior. Ea ar putea fi redată prin sintagma: aici, acasă, în Moldova.
 • Am decis să lansez o campanie, care să promoveze o viziune la scară naţională, o viziune care să unească doleanţele noastre ale tuturor, indiferent de etnie, vârstă, preferinţe ideologice sau statut social. (…) E o viziune asupra căreia nimeni nu poate deţine monopol, dar fiecare poate deveni creatorul ei.
 • E timpul să punem capăt incertitudinilor şi să ne ocupăm, cu rost, de casa noastră comună, Moldova. E ceea ce ne poate uni, şi consolida cu adevărat.

Foto: captură video

4 Comments

 1. Sa vedem ce va reusi sa realizeze Plahotniuc din cele promise, deoarece cu totii stim, ca toti cei care au condus tara pina acum ne-au hranit doar cu povesti, sa vedem ce din cele promise va realiza acesta.

 2. Omul asta poate face ceia ce promite! O schimbare radicala si sa descurajeze hotii, care se simt incurajati si protejati.

 3. PD isi propune sa-si citige increderea nu prin vorbe dar prin fapte, am observato de la numire lui Filip si pina azi. Cu europenii au reusit, vedem daca si cetatenii vor realiza ca acum mai mare pericol pentru Moldova e opozitia si nu guvernarea.

 4. De multe ori a demonstrat ca realizeaza cele propuse de el si ca obiectivele sale ne priveste si pe noi oamenii din societate. Eu cred in puternile sale, pentru ca sunt multe si mari si are o adevarata imputernicire sa faca schimbarile necesare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*