Vizita lui Andrian Candu în SUA sparge bula de săpun lansată de Andrei Năstase

Deja pentru nimeni nu este secret că luptele de pe eșichierul politicii moldovenești nu se mai dau la noi în țară, ci peste Ocean și anume în SUA.

Pentru a compromite guvernarea de la Chișinău care întreprinde tot mai multe eforturi pentru a îndeplini agenda încărcată de reforme, opoziția utilizează diverse căi: își trimite ortacii acolo să facă declarații sonore, plătește jurnaliști și analiști, precum și angajează companii de lobby care să le promoveze mesajele pe plan instituțional.

Una din recentele „ieșiri” de acest gen a fost rezoluția scandaloasă înaintată de congresmanul republican, Randy Weber, prin care acesta cere să fie aplicate sancțiuni asupra unui șir de demnitari din Moldova, dar și să limiteze finanțările pentru țara noastră. Această declarație a stârnit multe reacții în Moldova, liderii DA, finanțat de interlopii fugari Țopa, calificând-o drept un semn că guvernarea de la Chișinău nu este văzută cu ochi buni la Washington. Însă este totul într-atât de serios pe cât se pare?

Richard Grenell, comentator media și unul dintre cei mai longevivi purtători de cuvânt ai ambasadorilor SUA la ONU, susținea zilele trecute că Weber, congresmanul care brusc și-a manifestat interesul față de Moldova și demnitarii acesteia, nu cunoaște deloc situația din Europa de Est, mai ales din țara noastră, el fiind plătit să murdărească R. Moldova. Grenell îl califică pe congresmanul republican drept unul incompetent în asemenea subiecte, menționând că Weber are o imagine controversată datorită unor proiecte de lege neserioase și, pe alocuri, stupide pe care le-a înaintat. Trebuie de menționat că rezoluția depusă de congresmanul Weber nici măcar nu a fost supusă votului.

Discutarea subiectelor legate de Moldova în cele mai înalte cercuri oficiale din SUA a stârnit interesul jurnaliștilor noștri. Aceștia au încercat să afle de ce țara noastră se bucură de o atenție atât de sporită peste ocean. Astfel, potrivit surselor portalului AVA.md, Andrei Năstase și partidul DA pe care-l conduce ar avea un contract cu compania americană de lobby Mercury LLC care acționează în interesele acestuia pe teritoriul SUA. Contractul însă nu se regăsește în nici o bază de dată cu toate, potrivit legii, acesta trebuie să fie indicat. Și acest subiect stârnește multe întrebări, întrucât fie compania americană vrea să se eschiveze de la plata impozitelor, fie Năstase, care declară zero lei venituri în ultimii ani, ar trebui să explice de unde are sume de bani cu 6 zerouri pentru a-și plăti serviciile de lobby. Trebuie de menționat că atât compania, cât și ambasada SUA în Moldova ezită să ofere jurnaliștilor detalii pe acest caz.

Răspunsul la toate aceste semne de întrebare ridicate în ultima perioadă nu s-a lăsat mult așteptat. Președintele Parlamentului Andrian Candu a plecat joi într-o vizită oficială în SUA. Dacă ar fi s-o judecăm din declarațiile liderilor DA, acesta ar fi trebuit să fie primit rece acolo, sau deloc. Iată însă câteva puncte din agenda lui Candu de la Washington.

Prima sa întâlnire, Candu a avut-o spicherul congresului SUA, Paul Ryan, care și-a reconfirmat intenția SUA de a susține în continuare eforturile guvernării de la Chișinău pentru realizarea obiectivelor de consolidare a statului de drept, inclusiv în procesul de implementare a reformelor în domeniile-cheie. Acesta a acceptat de asemenea să întreprindă o vizită în Republica Moldova, în viitorul cel mai apropiat.

În aceeași zi, spicherul Andrian Candu participă la o întrevedere cu Adjunctul Secretarului de Stat al SUA, Victoria Nuland, căreia i-am mulțumit pentru susținerea constantă acordată Republicii Moldova în parcursul european, dar și pentru asistența financiară în implementarea diferitor proiecte de dezvoltare. „Felicit parlamentarii și Guvernul de la Chișinău pentru rezultatele obținute. Ați dat dovadă că se poate. Mergeți înainte și aveți deplinul nostru suport în realizarea reformelor”, a declarat Nuland în cadrul întrevederii. Vizita președintelui parlamentului a continuat cu o serie de întrevederi cu oficialii americani de rang înalt, printre care senatori și congressmani. Aceștia au calificat venirea lui Candu în SUA drept un semn care „reafirmă dinamica pozitivă a relațiilor pe care cele două țări le au atât la nivel bilateral, cât și la nivel parlamentar”.

Într-un final, ce avem în față? Pe de-o parte declarații sonore făcute de persoane cu suspiciuni de integritate, rezoluții scandaloase care nici măcar nu sunt supuse votului, contracte și colaborări ne-transparente cu lobby-ști din SUA. Pe de altă parte, sunt declarațiile asumate a unor importanți factori de decizie care se află în permanent contact cu autoritățile de la Chișinău, țin mâna pe puls și știu adevărata stare a lucrurilor. Nu în ultimul rând este vorba de mesajele susținere și îndemnurile de a depune și în continuare eforturi pentru realizarea reformelor care sunt complementate și de mesajele liderilor europeni adresate altor reprezentanți ai guvernării de la Chișinău.

Ion Vasilos 

Foto: romanialibera.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*